Kahkaha uzun zamandır en iyi ilaç olarak bilinmektedir, ancak artan bilimsel araştırmalarla beraber mutlu ve sağlıklı bir varoluş yolunda şükran duygusunun önemli bir rol oynadığını gösteriyor. Bulgular, yaşamın olumlu kısımlarına odaklanmayı ve bunu takdir etmeyi alışkanlık haline getirdiğimizde genel refahımızı artırabileceğimizi ortaya koyuyor.
Minnettarlık duygusu başkaları tarafından ödüllendirildiğimizde hissettiğimiz duygudur. Bu duygu bizi aynı davranışı ya da tutumu sürdürme hatta artırma konusunda cesaretlendirir. Diğer bir deyişle, ödüllendirilen kimse ve minnettarlık duygusu taşıyan bir kişi daha pozitif bir tutumla hareket eder.
Minnettarlık sadece davranışsal olarak bizi etkilemez. Psikolojik olarak kaygı ve depresyonla baş etme konusunda bize yardımcı olur. Şükran, özellikle stres ve depresyon gibi rahatsızlıklarda fayda sağlayabilir. 2008 yılında yapılan bir çalışmasında, minnettarlıkla algılanan sosyal destek, stres ve depresyon arasındaki ilişki incelenmiştir. Bulgular minnettarlığın doğrudan sosyal desteği teşvik ettiği ve insanları stres ve depresyondan koruduğu görünüyor. Böylelikle daha pozitif sosyal ilişkiler kurmamızı sağlar.
Sadece ruhsal düzeyde değil, fiziksel anlamda da şükran duygusunun etkilerini görebiliyoruz. Bir araştırmada dört farklı okuldan bir grup lise öğrencisi, sağlıklı beslenmenin amaçlandığı bir çalışmaya dahil edildi. Bazı öğrencilerden aynı anda yemek yeme alışkanlıklarını takip ettikleri için şükran mektupları yazmaları istendi. Araştırmacılar, şükranlarını ifade eden öğrencilerin zamanla daha sağlıklı beslendiklerini bildirdi. Ayrıca minnettarlıkla ilişkili düşüncelerle yatağa giden kişilerin daha iyi bir gece uykusuna sahip olduğu ve dolayısıyla iş ortamında da daha verimli olduklarını göstermektedir. Son olarak vereceğim bir çalışma örneğinde de hipertansiyon şikayeti bulunan bir grup hastanın 10 haftalık şükran eğitimine dahil olduktan sonra kan basıncında istatiksel olarak anlamlı bir iyileşme gözlemlenmiştir. Bütün bu çalışmalar minnettarlığın sağlık üzerinde ne kadar etkili olduğunu kanıtlıyor.
Günde beş dakika minnettar olduklarımızı düşünmemiz için yeterli bir süre gibi görünüyor. Ne kadar bu pratiği hayatınıza sokarsanız o kadar düşünce yapınızda değişim olacaktır ve zamanla dünyayı daha olumlu şekilde algılamaya başlayacaksınız.