Sevgili okurlarım, internet ve bilgisayar bağımlılığında bağımlı olunan nesneyi tümüyle ortadan kaldırmak ya da yasaklamak mümkün değildir. Bu nedenle hedef, bilgisayar ve internet kullanımını kontrol altına almak olmalıdır. Günümüz gençlerinin önde gelen sorunlarından olan bilgisayar ve internet bağımlılığı ebeveyn ve çocuklar arasındaki ilişkileri de doğal olarak olumsuz etkilemektedir.
İşin aslında bilgisayar ve internet bağımlılığına yaklaşım diğer bağımlılıklardan farklı değildir. İlkeler bağlamında genel bağımlılık tedavisi ile benzerdir. Ebeveynlerin sorunun üstüne odaklanmaması bu davranış biçimini hızlı bir şekilde değiştirmektedir. Bunun için ebeveynlerin kendilerini kontrol altına almaları önem ifade etmektedir.
Hedef kontrol altına almak olduğu için çocuğun ne kadar süre bilgisayar başında kalabileceği hususunda iyi bir istişare yapılmalıdır. Çocukla istişare neticesinde ortak noktada buluşulmalıdır. Mutabık kalınan hususlar yazılı bir sözleşme altına alınmalıdır. Bu sözleşmede ise çocuğun bilgisayar başında kaldığı süre, bu süreye uymadığı durumda karşılaşacağı yaptırımlar, sözleşmeye uyduğu durumda elde edeceği kazanımların neler olacağı gibi ayrıntılar yer almalıdır.
Burada dikkat edilmesi gereken husus konacak kuralların uygulanabilir olmasıdır. Bilgisayar ve internette ne ile vakit geçirdiği göz önüne alınarak kurallar konabilir. Mesela haftada 10 saat bir süre verilebilir. Bu süreyi ister aralıklı kullanabilir, isterse sürenin tamamını bir gün içerisinde tüketebilir. Böylece konan kurallar uygulanabilir olacaktır.
Genelde bilgisayar ve internet başında geçirilen sürenin ne olması gerektiği sorulur. Bu sorunun cevabı ise aile özelliklerine ve değerlerine, çocuğun/gencin durumuna, teknolojik gelişmelere göre değişecektir. Burada önemli olan süre değil, sürenin kontrol altında tutulmasıdır. Diğer sık sorulan bir soru ise çocuğun ne kadar süre bilgisayarda vakit geçirdiğinin nasıl tespit edileceğidir. Aileler sürekli gidip gelip kontrol etmekten yorgun düştüklerini söylerler hep. Ancak ebeveynler yorgun da düşseler bunu yapmaktan vazgeçmemelidirler.
Bilgisayar ve internet bağımlılığında önemli olan sorunu ertelemek değil, kontrol etmektir. Ebeveynler bilgisayarı işyerine götürmek gibi davranışlarda bulunabilirler. Ancak bunu yapsalar da bilgisayar bir süre sonra tekrar eve dönecektir. Çünkü bilgisayar kullanımı çocuklar/gençler için şart haline gelmiştir. Bu nedenle uygulanamayacak kararlar alınması doğru olmayacaktır.
Bu konuda tartışmaya son verilmesi gerekir. Çünkü hayatta daha önemli şeyler var. Örneğin okul başarısı. Bilgisayar ve internet yasak demek yerine “okul başarın düşerse bilgisayar kullanımını kısıtlayacağım” demek çok daha olumlu sonuçlar verecektir. Tüm ebeveynlere, çocuklarımıza ve gençlerimize sevgilerimle.