Antalya Lisesi…
Antalya’nın bilinen ilk eğitim ve öğretim kurumudur.
Kimine göre iyi, kimine göre sıradan ve eğitim kalitesi düşük bir okul.
Ahmet Hamdi Tanpınar, Cahit Külebi, Deniz Baykal, Menderes Türel ve Levent Yüksel gibi sanat, edebiyat, spor ve siyasetçilerden mezun vermiş bir eğitim yuvası.
1889 yılında temeli atılan okulun 40 bine yakın mezun öğrencisi var.
Okul, 125 yıllık ve Antalya’nın kalbi tabir edilen Işıklar semtinde olunca hep gündemde kalmıştı.
Bina, geçmişte pek çok resmi kurum tarafından makam odası, hizmet binası, misafirhane, Kent Müzesi ve hatta Dışişleri Bakanlığı Antalya Temsilciliği gibi çeşitli şekillerde kullanılmak üzere talep edildi. Bu talepler, okulun tarihi yapısı ve değerlerine uymayacağı için hep geri çevrildi.
Antalya Lisesi bugünlerde yeniden kent gündemindeki yerini almış durumda.
Kentin incisi konumunda bulunan okulun bu kez Olgunlaşma Enstitüsü yapılması girişimi olduğu belirtiliyor.
İYİ Parti Milletvekili Hasan Subaşı konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisine taşıyarak, “125 yıllık tarihi bir kalemde silip atmaya kimsenin hakkı olamaz” dedi.
Subaşı haksız mı?
Antalya’nın yüz aklarından olan eğitim kurumunun kent açısından hem tarihi, hem sosyal olarak önemi büyüktür. Anıları çok fazladır. Bugün Antalya’da yetişmiş siyasetçi, idareci birçok kişi bu okuldan mezun olmuştur. Birkaç yıl önce de buna benzer bir gelişme yaşanmış ama tepkiler karşısında geri adım atılmıştı. Maalesef şimdi de hiç gerek yokken başka bir kuruluşun okula taşınacağı iddia ediliyor. Her şehrin olduğu gibi Antalya’nın da hassas olduğu konulardan biridir Antalya Lisesi. Dolayısıyla bu konuda iyi düşünülüp, ona göre adım atılmalı. En azından kent dinamikleri, STK ve yerel yönetimlerden görüş alınmalı. Bu konuda gözler Antalya Valisi Ersin Yazıcı ve Milli Eğitim İl Müdürü Emre Çalışkan’a çevrilmiş durumda. İki yetkili ismin daha bir hassasiyet gösterip konuya öyle yaklaşması gerekir diye düşünüyorum.