Koronovirüs önlemleri kapsamında turizm sezonunun bu yıl sektörün başkenti Antalya’da daha ‘kontrollü’ geçeceğini ifade etmiştim. Ve Kültür ve Turizm Bakanlığı, otellerde operasyonların başlamasıyla birlikte uygulanacak protokolleri açıkladı. Çok yerinde tespitler. Buna göre, her otelde bulaşma önlemleri ile hijyen standartlarını doğrulamak üzere yetkili bir personel görevlendirilecek. Tesislerde, tüm prosedür ve protokolleri destekler şekilde, periyodik izleme formları ve kontrol listeleri hazırlanacak. Tesislerde sosyal mesafe planı uygulanacak, yığılma yaşanabilecek yerlerde yer işaretlemeleri yapılacak. İşletmede çalışan personele, uygulanacak kurallar ve protokollerle ilgili eğitim verilecek. Çalışanların giriş çıkışlarda ateşi ölçülecek ve biyometrik yüz tarama sistemi ile kayıt altına alınarak takibi sağlanacak. Oteller bellboy çalıştırıp çalıştırmamaya kendileri karar verecek ancak konuyla ilgili olarak misafirleri bilgilendirecek. Tesis yöneticileri toplantılarını telekonferansla, personel eğitimini ise e-eğitim şeklinde gerçekleştirecek. Çalışanların MEB onaylı hijyen sertifikasına sahip olması gerekecek. Tesislerde, koruyucu kıyafetleri bulunmayan misafirlere verilmek üzere koruyucu gereçler bulundurulacak. Açık büfelerin kaldırılması zorunlu olmayacak. “Açık Büfe” uygulamasının sürdürülmesi durumunda, büfede bulunan yiyeceklerin misafirler tarafından alınmaması ve yiyeceklerle temas kurmalarına yönelik bir cam siperlik bulunacak ve yiyecekler görevliler tarafından misafire verilecek. SPA, hamam ve fitness salonları açık bulunacak. Ancak maksimum süre 30 dakika olacak. Her 30 dakikanın ardından, bu merkezler 15 dakika temizlenip dezenfekte edilecek. Tesisler, personelin kullanacağı tüm koruyucu ekipmanı temin etmekle mükellef olacak. Taslak düzenlemede yer alan odaların 12 saat boş bırakılması uygulaması resmi taslakta yer almadı. Odalarda bulunan tüm cihazlar müşteri ayrıldıktan sonra dezenfekte edilecek ve odalarda tek kullanımlık buklet malzemesi bulundurulacak. Yüzme havuzlarında klor seviyelerinin ne kadar olacağı belirlenirken, şezlonglar ile ilgili sosyal mesafenin sertifika kuralları içinde yer almadığı görüldü. Daha önceki taslakta, şezlonglar arasında sosyal mesafe olması öngörülüyordu. Yemek masaları arasında 1.5 metre, sandalyeler arasında ise 60 santimetre sosyal mesafe bulunacak. Mutfaklarla ilgili kriterler ise genel olarak standart genel hijyen protokollerinden oluşuyor. Turizmde bu yeni dönemin ileri yıllarda da devam edeceğini inanıyorum. Turizm sektöründe de hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.