İnsanlığın mutluluğu ve dünyamızın güzelleşmesi, çocukların korunmasına ve iyi yetişmesine bağlıdır. Barış içinde yaşamak, güzellikleri paylaşmak eğitimle olur.
Dünya Çocuk Günü çocuklar arasında ortak duygular oluşmasını, ulusların barış içinde yaşama özlemlerinin pekişmesini amaçlar.
Ülkemizde çocuklara sağlık hizmeti götürmek amacıyla çocuk hastaneleri açılmıştır ve ayrıca çocuk poliklinikleri mevcuttur. Anne ve babası olmayan çocuklar ise devlet korumasına alınıp Çocuk Esirgeme Kurumu ve Yetiştirme Yurtları aracılığıyla eğitim, beslenme ve barınma hizmetleri sunmaktadır.
20 Kasım, 1989 yılından bu yana Birleşmiş Milletler (BM) tarafından dünya genelinde çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerini gündeme taşımak amacıyla “Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak kutlanmaktadır. Özellikle savaş, yoksulluk ve sefaletin hüküm sürdüğü coğrafyalarda yaşam mücadelesi veren çocukları korumak ve koşullarını iyileştirmek için 20 Kasım 1989 tarihinde, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’yi imzalamış ve o tarihten bugüne 20 Kasım; “Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak ilan edilmiştir.
Çocuk Hakları, tüm çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, barınma, yaşama, oyun, fiziksel/psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi hakların hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel kavramdır. Çocuk mülteciler gibi bu bazı dezavantajlı çocuklar en temel haklarından dahi mahrum şekilde yaşamaktadırlar. Yani 3.7 milyon mülteci çocuk en temel haklardan mahrum olarak yaşamaktadır.
Tüm ülkeyi yasa boğan, 18 sağlık çalışanının, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yeni doğan ünitelerine sevk edip 22 bebeğin ölümlerine neden olmaktan yargılanması gibi hala bazı acı skandallar patlak vermektedir.
Ülkemizde 2024 yılının son demlerinde staj yapan 123 çocuk vefat etmiş. Türkiye’de şu anda, 23 milyona yakın bir çocuk nüfusu var ve bu 0–18 yaş aralığını kapsıyor. Çok büyük bir nüfus aslında, bir ülke nüfusu kadar.
Geleceğimiz olan çocuklarımızın mutlu, sağlıklı, adil, barışçıl, huzurlu, demokratik bir ortamda büyümesi dileğiyle...
Cocuk hakları; yasal olarak ülkenizde kağıt üzerinde haps olmuş durumda. Ülke olarak cocuk hakları yok denecek kadar yoksun. Bu konuyu mümkün olduğu kadar yazılarınızı aktarmiş olursaniz bir nebze de olsa belki faydalı olur. Saygılar!