3 Aralık 1992'de Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilen 3 Aralık, engellilerin, hayatı herkes gibi rahat yaşayabilmeleri, onlara yönelik toplumsal bilincin ve farkındalığın artırılması açısından önemli bir gündür. Farkındalık yaratmak adına bugünün rengi mor olarak belirlenmiştir.
Engellilerin her yerde olduğunu unutmayalım, onları motive edecek, destek olacak, işlerini kolaylaştıracak şeylere odaklanalım. Bu dünya hepimizin…
Hiçbirimiz anne ve babamızı, ırkımızı, rengimizi, engelli veya engelsiz bireyler olmamızı, cinsiyetimizi seçmedik ve belirlemedik.
Dünya üzerinde 1 milyardan fazla kişi çeşitli yeti yitimi (Engellilik) durumuna sahiptir. Engellilik oldukça çeşitlilik göstermekte, nüfusun yaşlanması ve kronik hastalıklardaki artış nedeni ile engelli sayısı da artmaktadır.
Engelli bireylerin temel insan hakları başta olmak üzere, eşit yurttaşlar olarak yaşamın her alanında bütünüyle etkin şekilde var olmalarına olanak sağlayacak bu düzenleme ve uygulamaların hayata geçirilmesini sağlayacak politikalar üretmek ve önleyici tedbirleri almak; kamu idaresi için bir zorunluluktur.
Dünyada işitme engelli müzisyenler arasında en çok bilinen isimlerden biri olan Beethoven, duyamadığı ama hissedebildiği notalar sayesinde ölümüne kadar engel tanımamaya ve üretmeye devam eden, geride hiç kaybolmayacak melodiler bırakarak nesilden nesle aktarılan bilgilerin yüreklerde buluşmasını sağlayan bir sanatçı.
Aşık Veysel yedi yaşında geçirdiği çiçek hastalığı ile görme yetisini kaybetmiş. Günümüze kadar ulaşan onlarca türküye renk vermiştir. İsmini ve şiirlerini ölümsüzlerin kervanına katmıştır.
Bu örnekler gibi yüzlercesi sayılabilir. Engelsiz yaşam, hayatı kolaylaştıran şartları oluşturmakla mümkündür.
Antalya valisi Hulusi Şahin verdiği mesajda "Hayat boyunca her birimizin karşısına çıkan engellerin sevgi, dayanışma ve hoşgörü ile aşıldığı bir dünya dileğiyle tüm engelli vatandaşlarımıza ve ailelerine sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir yaşam diliyorum." demiştir.
Sevgi, saygı, empati ve sağlık ile…