Tedavisi olmadığı için kronik bir şekilde kişinin vücudunda ömür boyu kalan ancak ilaçlarla birlikte kontrol altına alınmaya çalışılan bir hastalık.
İlk kez 1981 yılında, Amerika Birleşik Devletleri’nde fark edilen ve tanımlanan hastalık, yıllar içinde din, dil, ırk, cinsiyet ve ülke ayrımı yapmadan tüm dünyaya yayılmıştır.
Ülkemizde ilk vaka 1985 yılında bildirilmiş olup, yıllar içinde hasta sayıları katlanarak büyümektedir.
Hastalık; kan, cinsel temas, ortak kullanılan delici kesici aletler yoluyla ve anneden bebeğe bulaşabilir. Ayrıca sağlık personeli de hastalığın kan yoluyla bulaşması açısından risk altındadır.
Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonucunda, ülkemizde 1985 yılından 7 Kasım 2024 tarihine kadar doğrulama testi pozitif tespit edilerek bildirimi yapılan 45 bin 835 HIV pozitif kişi ve 2 bin 438 AIDS vakası mevcuttur.
HIV; tükürük, gözyaşı, ter, idrar, tokalaşma, sarılma, aynı ortamda bulunma, tabak, bardak, tuvalet gibi ortak kullanılan eşyalardan bulaşmaz. Öksürük, hapşırmak, ortak yüzme havuzu, sauna, spor salonu kullanımından da virüs bulaşmaz.
2024 yılında hastalıkla mücadelede ele alınan tema “Benim Sağlığım, Benim Hakkım" şeklinde ifade edilmektedir. Yeni HIV şüphesi veya hastalığı olan her birey sağlık sistemi içinde güvenle test ve tedavi hakkına ulaşabilmelidir.
Sağlık hakkı bir insan hakkıdır!
Akdeniz Toplum Gönüllüleri, tramvay ve Cumhuriyet Meydanı’nda farkındalık yürüyüşü yaptılar. Halka broşürler dağıtıldı. Konunun önemini belirten metin okunduktan sonra kitle meydandan ayrıldı.
Erken teşhis hayat kurtarır.
Günümüzde hastalığın tedavisinde önemli gelişmeler kaydedilmiş olup, tedavi ile bulaştırıcılığı azaltmakta ve enfeksiyonun anneden bebeğe geçişi engellenebilmektedir.
Virüsten korunma yollarını anlatan Uzm. Dr. Selda Handan Karahan, “Testler antikor ölçülerek yapıldığı için 90. güne kadar testlerin pozitifleşmesi gecikebileceğinden kişilerin bulaştırıcı olabileceği unutulmamalıdır. Hastalıktan korunmak için, cinsel ilişki sırasında mutlaka prezervatif kullanılmalı, tek eşlilik tercih edilmeli, HIV pozitif virüs taşıyan, taşıdığından şüphe edilen kişiyle cinsel temastan önce veya sonrasında profilaktik ilaç kullanılması gerekmektedir. Berber ve kuaförlerdeki jilet, manikür ve pedikür aletlerinin dezenfekte edilmiş olmasından emin olunmalıdır" diye konuştu.
HIV testinin yapıldığı hastaneler ise; Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Antalya Atatürk Devlet Hastanesi, Başkent Üniversitesi Alanya Uygulama ve Araştırma Merkezi, Antalya Şehir Hastanesi (Kepez Yerleşkesi).
Bilgisizliğin, korkuya ve ön yargıya dönüşmesine izin vermeyin. Lütfen HIV ve AIDS hakkında bilgilenin ve bilgilerinizi diğer insanlarla paylaşın.