25 Kasım 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kararı ile Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ilan edilmiştir.
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, dünya genelinde kadınların maruz kaldığı şiddetin önlenmesi ve bu konuda toplumsal farkındalığın artırılması amacıyla her yıl düzenleniyor. Türkiye'de de bu özel gün kapsamında çeşitli etkinlikler, basın açıklamaları ve bilinçlendirme kampanyaları düzenleniyor.
Yapılan araştırmalar sonucunda kadına yönelik şiddet hem Türkiye'de hem de dünyada önemli bir toplumsal sorun olmaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre, dünya genelinde her üç kadından biri yaşamı boyunca fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kalıyor. Türkiye'de ise kadına yönelik şiddetle mücadelede yasal düzenlemeler yapılmış olsa da, bu sorunun tamamen ortadan kaldırılması için daha fazla çaba gerektiği vurgulanıyor. Dünya Ekonomik Formu Cinsiyet Eşitsizliği 2023 Raporu'na göre 146 ülke arasında Türkiye’nin 124. sırada olması ülkemiz için büyük bir ayıp.
Maalesef şiddet gören veya şiddete aile içinde tanık olan çocuklar da kadınlar kadar etkilenmektedir. Bu gibi durumlarda genel olarak çocuklarda kaygı bozuklukları, korkular, yeme ve uyku bozuklukları görülmeye başlanabiliyor.
Şiddet yalnızca fiziksel değildir. Fiziksel şiddeti; ekonomik şiddet, psikolojik şiddet, cinsel şiddet takip etmektedir. Bunlar hem bireysel hem de toplumsal sorunlardır. Kadınların özgürleşmesi toplumun özgürleşmesi demektir.
Şiddet ortaya çıkmadan neler yapılabilir? Öncelikle önlemek için bilinçlendirme, farkındalık ve zihniyet dönüşümü seferberliği başlatılmalıdır. Yöntemsel olarak eğitim ve kampanyalar başta olmak üzere farklı araçlar kullanılmalıdır. Ayrıca olumsuz geleneksel uygulamaların kültür kadar dinden kaynaklandığı yönündeki yanlış algının da toplumun aydınlatılması suretiyle giderilmesi gerekmektedir. Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan şiddeti haklı göstermek için kullanılan bahaneleri billboardlara taşıdı. Başkan Kotan ve belediyede çalışan kadınlar, sokağa çıkıp bahaneleri söküp attı ve 'Şiddete bahane yok' mesajı verdi.
Farkındalık gününün önemiyle belediyeler, STK’lar, valilikler, odalar, siyasi partiler, üniversiteler çeşitli etkinliklerle şiddetin önlenmesi için çalışmalar yapılmaktadır.
Öncelikle kadına yönelik şiddetin önlenebilmesi için devlet, çıkaracağı yasalarla, alacağı önlemlerle daha caydırıcı olmanın çarelerini bulmak zorundadır.
Mutlu kadın, mutlu toplum demektir.
Toplumca kadına şiddete karşı "Hayır!" diyebilmeliyiz.