Yapılan araştırmalar, her yıl dünyada 18 milyon kişinin kansere yakalandığını gösteriyor.
4 Şubat Dünya Kanser Günü ilk defa 2005 yılında Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü tarafından düzenlendi.
Ne yazık ki hastaların 10 milyonu ölüyor.
Türkiye'de de her yıl 200 bin kişi kansere yakalanıyor.
Benim bu illet ile ilk tanışmam 12 yaşında sıra arkadaşım Yusuf’u kan kanseri ile kaybettiğim zaman. Arkadaşımın ölümü acı yüzüyle çocukken hafızamda yer etti. Yetmedi, ailemden birçok kişiyi kaybettim. İki dedemi de akciğer kanseri sonucunda yitirdim.
Ailemde kansere yakalanıp yenenler oldu. Bu çok sevindirici. Tedaviyi kemoterapi, ışın tedavisi takip etti. Günlerce hastane hastane gezdik. Yoğun bakım ünitesinde sabahladık. Çok şükür atlattılar da derin bir nefes aldık. Sultan annem, Sekina Halam ve gül yüzlüm Gülsüm… Önce azim ve inanç. En önemlisi aile desteği. Ailemin altın yürekli gelini Neziha Çiçek geride iki çocuk bıraktı ve sevdiklerinin boynunu bükerek aramızdan ayrıldı.
Vücudumuzda yer alan milyarlarca hücre var ve bildiğiniz gibi her birinin bir görevi bulunmakta.
Uzmanlara göre kanserin yüzde 90’ı çevresel faktörler ile ortaya çıkmakta. Sadece yüzde 10’u genetik faktörlerden kaynaklanıyor. Özellikle sigara ve tütün ürünlerinin kullanımı, obezite, hareketsizlik, iyonizer, radyasyon, kurşun, cıva, arsenik gibi maruziyetlerin yanı sıra hava kirliliği ve asbest maruziyeti de başlıca nedenler arasında gösterilebilir.
4 Şubat Dünya Kanser Günü ilk defa 2005 yılında Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü tarafından düzenlenmiştir. Kanser farkındalığını artırmak, kanseri önlemek, erken tanı konulmasını sağlamak ve tedavi konusunda bilgi vermek amacıyla yapılmaktadır.
Fiziksel aktiviteyi arttırarak, sağlıklı beslenerek ve alkolden uzak durarak kanseri yüzde 30 oranında önleyebiliriz. Buna bir de sigara kullanmamayı eklersek yüzde 50 oranında kanseri önlememiz mümkün olacaktır.
Kansere karşı mücadelede “farkındalık ve bilinç düzeyinin arttırılması” için hepimize görev düşmektedir. Kansere bağlı ölümlerin yüksek olmasının en önemli sebeplerinden biri geç dönemde tanı konulmasıdır.
Akciğer kanserlerinin yarısından fazlasına evre 4, yani son evrede iken tanı konulabilmektedir. Kanserlerin birçoğunun erken tanı ile tedavisi mümkündür. Erken evrede akciğer kanserinden tamamen kurtulma oranı yüzde 92’ye çıkabilmektedir.
Ülkemizde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için tarama programları yürütülmektedir. Bu amaçla; Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve mobil kanser tarama araçları ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Sağlık ve sıhhat üzerinizde olsun. Şifalı günlerde yaşam diliyorum.