Boğaçayı Parkı: Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde doğa yürüyüşleri, piknik, su sporları ve çocuk oyunları alanları ile huzurlu bir kaçış noktası. Boğaçayı, Toroslardan doğarak Akdeniz'e dökülmekte.
Boğaçayı hazır boşken DSİ ıslah etse, dere yatağını derinleştirse ki sonra ilk yağmurda sel olmasa. Antalya'nın doğal güzellikleri bakıma girse, sahip çıkılsa ...
Boğaçayı’nda denize dökülen kısmın birazının Venedik gibi olacağı söyleniyordu. Venedik olmasını bırakın, içinde su bile kalmadı. Farkındalık olması açısından, meteoroloji sarı kod uyarısı verdiği günler bile yağmur yağmıyor. Hiç neden diye düşündünüz mü?
Elmalı'da bulunan ve doğal güzelliği ile bilinen Avran Gölü kuraklıktan etkilendi, kurumaya yüz tuttu. Sekiz yüz elli hektarlık alana yayılan gölde balıkların yerinde artık koyun ve keçiler otluyor. Sedir ağaçlarını besleyen gölde sadece küçük bir su birikintisi kaldı. Yüzlerce kuşa ev sahipliği yapan göl, çorak bir toprağa büründü. Koruma altına alınan göle kuraklık sebebiyle göçmen kuşlar uğramaz oldu. Doyran Gölü'nde kuraklıktan adacıklar oluştu. Konyaaltı mevkiinde gizli kalmış güzellik olan Doyran Göleti yemyeşil doğası ile mutlaka görülmesi gereken bir yerdi, tekrar görür müyüz? Gölün kendine has renk ve özellikleri var. Etrafını çevreleyen dağlar manzaraya ayrı bir güzellik katıyor. Kampçıların ve karavanların da uğrak yerlerinden bir tanesidir. Şehir merkezine yakınlığı var, ulaşım kolay ve bu kadar yakın olmasına rağmen şehirden uzaklardaymışız gibi hissettiriyor. Sakinliğinin, sessizliğinin tadını çıkarabiliyoruz. Gölde yemyeşil ağaçlar var ve dağların suya düşen yansımaları görülmeye değer. Şimdi ise bu eski gölette adalar oluşmuş, sular çekilmiş durumda.
Kırkgöz Göleti ise kent merkezinin otuz kilometre kuzeyinde, Döşemealtı sınırları içinde bulunan, nilüfer çiçekleri ve ördeklerin parlak görüntüleri ile ahenk katar mavinin tonlarına. Aslında şehrin içme suyu kaynağıdır. Kırk su kaynağının birleşmesi ile oluşur. Yaklaşık altı hektar büyüklüğünde. Antalya'nın en önemli su kaynaklarından olan, Döşemealtı ilçesine can veren su yok olmaya yüz tutmuş kurumuş durumda.
Antalya'ya bereket veren, yemyeşil olan su kaynakları pislik içinde. Hor kullanıyoruz. İçme - kullanma suyu havzalarının korumasına dair yönetmelik esas alınarak Devlet Su İşleri, ASAT ve Döşemealtı Belediyesi iş birliğinde koruma altına alınarak ve tel çit ile çevrilerek geçen yıllarda kullanıma kapatılmıştı. Piknik ve mangal yapmak yasaklanmıştı
Kepezüstü'ne gelen kanal ile taşınan, suyundan elektrik enerjisi de üretilen, Döşemealtı, Kepez ve Konyaaltı'nda binlerce ağacın bulunduğu Vakıf Zeytinliği, portakal bahçeleri ve tarımsal alanların sulandığı Kırkgöz'ün suyunun kesilmesiyle tüm bu bölgeler susuz kalmış durumda.
Daha güzel bir dünya için, gelecek nesillere bu güzelliklerin aktarılması için ivedilik ile
kirli sular arıtılarak tekrar kullanılmalıdır. Malum üç yanımız denizler ile çevrili.
Havadaki nemi artıracak ağaçlık alanlar artırılmalıdır.
Betonlaşma engellenmelidir.
Doğaya zarar verecek zararlı gaz ve çöpleri oluşturacak enerji türlerinin kullanılması engellenmelidir.
En önemlisi birey bilinçlendirilmelidir. Su hayattır.