Kaçımız kitap okuyoruz, çocuklarımıza kitap okumanın ne kadar önemli olduğunu vurguluyoruz.
İnsan zekasını ölçen kriter kelime haznesidir. Kelime haznesini keskinleştirmenin yolu da kitap okumaktan geçer. Haftada birkaç saat kitap okumayla öğrenme hafızası ile ilgili beyin bölgeleri gelişir, dahası daha iyi odaklanmayı ve ekran başından uzakta daha sağlıklı vakit geçirmeyi sağlar. Yeni yapılan araştırmalara göre okumada aktif olan beyin bölgeleri matematik problemleri çözmek gibi diğer faaliyetlerde de büyük rol oynar. Yani düzenli okumak sadece kitaplarla ilgili değil, her türlü görevi daha iyi başarmamıza yardımcı olur. Okumak insan beyni için spor salonuna gitmek gibidir. Çünkü tüm beyni harekete geçirir. Kitap okuyanların sağ ve sol beyin lobları arasında güçlü bağlantılar oluşur. Araştırmalar bu bağlantıların daha hızlı düşünme daha net karar verme öğrenme ve daha güçlü hafıza gibi bilişsel yeteneklerin gelişmesinde fayda sağladığını göstermiştir. İlginç bir hikaye okuduğumuzda beynimizin benlik algısı, duygular ve hatta hareket etmek ile ilgili bölgeleri aktif hale getirilir. Nasıl mı? Çünkü okurken kendimizi kaptırdığımızda o hikayenin kahramanları gibi hissederiz. Bu etkiler kitabı bitirdikten sonra bile günlerce devam edebilir. Bu beyinsel faaliyet, karmaşık duygularımızı daha iyi anlamamıza ve onları regüle etmemize yardımcı olur. Peki okuma alışkanlığını devam ettiren kaç kişiyiz?
Kitaplar insanları stresten uzaklaştırır. Dinlenmelerini sağlar. Aynı zamanda kitaplar insanların kendilerini daha iyi ifade etmelerini sağlar, empati yeteneklerini geliştirir. Kitap okuyan insanlar düşünme ve analitik becerilerini artırırken, bilgi perspektif bakımından da zenginleşirler. Bu nedenle kitap okuma alışkanlığını sürdürmek hem bireysel hem de toplumsal anlamda büyük faydalar sağlar. Çocuklarımıza kitap okuttuğumuzda kelime dağarcığı gelişir, stresi azaltır. İyi bir gece uykusunu hazırlar. Psikolojik anlamda hafiflemeye yardımcı olur. Yazma becerilerini geliştirir. Topluma duyarlı bireyler oluşur.
Örneğin zihinsel hastalıkları önler. Birey kendini daha iyi ifade eder. Yaratıcılık artar. Düşünmeye sevk eder. Genel kültürünün artmasına da katkıda bulundurur. Konsantrasyonu güçlendirir. Kitabın ve okumanın bu kadar faydaları varken neden tablet ve telefonla bu kadar vakit geçiriyoruz. Haydi hep birlikte seçeceğimiz ve okuyacağız bir kitabımız olsun, iyi okumalar.