Her yıl 1 ile 31 Ekim arasında düzenlenen "Meme Kanseri Farkındalık Ayı" dünya çapında 2-3 milyon kadını etkileyen hastalığın taranmasını ve önlenmesini teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından ekim ayında tüm dünyada yürütülen farklılık ve bilinçlendirme etkinliklerinde "Pembe Kurdele" teması kullanılmaktadır. Meme kanseri memedeki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla ortaya çıkar. Meme kanserinin neredeyse tamamı kadınlarda görülür ancak erkeklerde de meme kanseri görülebilir. Her sekiz kadından biri bu hastalığın pençesine yakalanıyor.
Ülkemizde, Kanser Tarama Programları, Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Daire Başkanlığı organizasyonunda ulusal kanser tarama standartlarına göre tedavisi yürütülmektedir. Antalya'mızda ise Aile Sağlığı Merkezleri, İlçe Sağlık Müdürlükleri ile Sağlıklı Hayat Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) de tanısı konulmaktadır.
Antalya ilimizde ise Alanya, Kepez, Konyaaltı, Muratpaşa ilçelerinde Sağlıklı Hayat Merkezleri bünyesinde 4 KETEM birimi bulunmaktadır. Kepez Belediyesi Sağlık Merkezinde kanser tarama biriminde kanser tarama programları uygulanmaktadır. Mobil Kanser Tarama tırında mamografi çekimleri ücretsiz yapılmaktadır.
Kanserle mücadelenin ilk adımı bilinçlenmektir. Meme kanserinin erken teşhisinde, hastalığın yüzde 98 oranında engellendiği uzmanlar tarafından söylenmektedir. Sadece meme kanseri değil, diğer birçok hastalıkta erken tanı çok önemlidir. Çünkü ne kadar erken tanı sağlanırsa hastalık o kadar yayılmadan tedavi edilebilmektedir.
KETEM'de 40 ile 69 yaş arası kadınlar yılda 2 kez mamografi ile meme kanseri taraması,
30 ile 65 yaş arası kadınlar 5 yılda bir HPV ve DNA testi ile rahim ağzı kanser taraması, kadınlara ve erkeklere yılda bir GGK testi ile kalın bağırsak kanseri taraması ücretsiz yapılmaktadır. Muratpaşa Belediyesi 2 ayrı çalışmayla farkındalık ayına destek veriyor. Cumartesi günü Türkan Şoray Kültür Merkezi'nde hastalık hakkında katılımcılarla bilgilendirme toplantısı yapılmıştı. Katılımın yüksek olduğu belirtilmiş, her yaştan pembe giyimli katılımcılarla katılım gerçekleşmişti. 20 Ekim Cuma günü ise farkındalık yürüyüşü gerçekleştirilecek. Yürüyüş, Muratpaşa Laura AVM önünden 15.30'da başlayacak ve yürüyüş bandosu eşliğinde Muratpaşa Belediyesi Atatürk Kent Meydanı'na kadar sürecek. Kent Meydanı'nda etkinlik seminerlerle devam edecek. Bu hastalığı etkileyen faktörler arasında sigara tüketimi 1. sırada. Bunu; menopoza girme, geç yaşta çocuk sahibi olma, aşırı alkol tüketimi, genetik faktörler, hiç doğum yapmamış olma takip etmektedir. Yakın çevremizde bu hastalığın pençesine yakalanmış birçok sevdiğimiz var. Hatta, tedaviye geç kalınmış ve bu sebeple kaybettiğimiz yakınlarımız var. Tedavi ile bu hastalığı atlatanlar var. Erken tanı hayat kurtarır. Tüm dünyada her yıl yaklaşık 20 milyon kişiye kanser tanısı konulmakta. Ülkemizde her 4 kanser tanısı almış kadından biri meme kanseri olarak tanı almış olmakta.
Yaş sınırı olmadan bu hastalığa yakalanan hasta sayısı yadsınamaz. Yapılan son çalışmalarda genetik incelemesi uygun olan bazı hastalarda akıllı ilaçlar sayesinde tamamen iyileşmeler elde edilebilmektedir. Düzenli kontrole gitmekten geri kalmayalım. Bir kez daha, erken teşhis hayat kurtarır.