Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik, 30 Ekim 2024 Çarşamba günü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, uygulamaya koyulan yönetmelik hakkında hekimlere ve topluma seslendiği bir basın açıklaması yaptı.
Bakan Memişoğlu yeni aile hekimliği yönetmeliğine ilişkin, "Bu çalışma ile eş zamanlı olarak hem sağlık çalışanlarımızın hem de sağlık hizmeti alan vatandaşlarımızın memnuniyetini amaçlıyoruz." dedi.
Aile hekimliği 2005 yılında Düzce’de pilot uygulama olarak başladı, 2011 yılında tüm ülkede uygulamaya girdi. Sevk zinciri sistemi önce denendi, sonra vazgeçildi.
Sağlıkta Dönüşüm Programı ile 13 yıl önce sağlık ocakları yerine aile hekimliği sistemine geçildi, birinci basamak sağlık hizmetinin neredeyse tamamı aile hekimliğine aktarıldı. Bakanlık verilerine göre 2022 yıl sonu itibarıyla Türkiye genelinde 8 bin 172 Aile Sağlığı Merkezi (ASM) bulunuyor.
Aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekimler, hemşireler ve ebeler, tartışmalı yönetmeliği protesto etmek için ülke çapında üç günlük iş bırakma eylemi başlattı. Dolayısıyla düzenleme ile hekimlere kaçınmaları mümkün olmayan bir ceza sistemi getiriliyor. TTB, 2-6 Aralık tarihleri arasında tüm ülkede gerçekleştirilecek 5 günlük iş bırakma eylemi ile sağlık çalışanlarının ve kamuoyunun dikkatini bu kritik soruna çekmeyi amaçladığını vurguladı.
Türk Tabipleri Birliği (TBB), sendikalar ve ilgili derneklerin oluşturduğu 14 kuruluş, yönetmeliği protesto etmek üzere üç günlük iş bırakma kararı aldılar.
Yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması için daha önce dava da açan Aile Hekimler Derneği Federasyonu (AHEF) tarafından yapılan açıklamada iş bırakma gerekçeleri şöyle sıralandı:
- İhtiyacı olan hastayı hastaneye sevk etmemiz istenmiyor,
- Hekimin ilaç yazma yetkisi kısıtlanıyor,
- Hasta hekim ilişkisi müşteri ilişkisine çevriliyor,
- Hastayı tedavi etme özgürlüğümüz kısıtlanıyor,
- Belirsiz hedef puanlarla sözleşmemiz feshedilip, mesleki güvencemiz yok ediliyor.
Örneğin aile hekiminin listesindeki bir vatandaş 6 aydan fazla Aile Sağlığı Merkezi (ASM’ye) gitmezse yine aile hekiminin ücretinden düşüyor. Günde 75 muayene yapma kriteri getiriliyor. Böylece beş dakikalık muayene ile hiçbir hastaya doğru düzgün sağlık hizmetinin verilemediği sistem daha da perçinleniyor. Vatandaş, mesela poliklinik hizmeti almak üzere yılda 7 kereden fazla devlet hastanesine giderse, yine aile hekiminin ücretinden kesinti yapılıyor.
Hastaya mide koruyucu, ağrı kesici, antibiyotik gibi ilaçların yazılması sınırlandırılıyor. Eğer hekim bu ilaçları il ortalamasının üstünde yazdıysa ücretinden kesileceği ile ilgili açıklamada bulunuldu.
Aile hekimliği, günümüzde, ülkemizin sağlık sistemimizin lokomotifi haline geldi. Sağlığımızı emanet ettiğimiz şifalı elleri öpülesi sağlık çalışanları, iyi ki varsınız.