Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Manavgat Belediyesi'nin ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında Manavgat'ın Burmahan Mahallesi'nde safran ve salep fideleri hibe olarak dağıtılıp dikimine başlandı. Katma değeri yüksek tarım ürünlerinin üretimini artırmayı hedefleyen yeni bir proje hayata geçirildi. Toplamda 80 bin adet salep, nergis ve frezya, 200 kg da safran soğanı desteklemesi yapıldı.
Salepin yurdumuzda birçok çeşidi bulunmaktadır. Kökünde 2 tane yumru bulunur. Yabani orkide bitkisidir. Gövdesi dik ve silindirimsidir. Çiçekleri salkım veya başak şeklindedir. Kullanılan yeri köklerindeki yumruklarıdır.
Ancak hala bitki ile içeceği ayırabilmek için bitkiye sahlep, içeceğe ise salep denilmektedir. Kışın vazgeçilmez içeceğidir salep.
Yetişmesi, toplanması çok zor ve zahmetli olan sahlep, bu nedenle çok pahalı ve zor bulunan bir ham maddedir. İlimizde Toros Dağları'nı kapsayan kesimde, Elmalı'dan Alanya ilçesine kadar uzanan güzergâhta yetişmektedir. Bereketli topraklarda yetişen salep orkidelerinin her damakta bıraktığı lezzet ve uyandırdığı ahenk farklıdır. Her yörede kendine ayrı isim bulmuştur: Diliçıkık, Dildamak, Çamçiçeği, Çobançoluk, Tavşantopuğu, Katırtırnağı ve Çayırçiçeği…
Tohumun göz alıcı bir orkideye dönüşmesi, çiçeğini açarak içindeki şahaneliği sergilemesi bazı türlerinde 2-3 yıl, bazılarında ise 16 yıl kadar sürer.
Safran nedir diye soracak olursanız, soğanlı bir bitkidir. Yağışlı ve ılıman iklimi seven dünyanın en paha biçilemeyen baharatıdır.
Ağustos - eylül aylarında soğan şeklinde ekildikten sonra ekim ayında huni biçiminde mor çiçekler açar. Çiçeklerin tam ortasında üç parçalı, kırmızımsı turuncu tepecikler yer alır.
Ağırlığının 100 bin katı suyu sarıya boyayabilen safran, farklı özellikleriyle gıda, tıp ve giyim sektörlerinde kullanılabiliyor. Safranın en büyük özelliği hücre yenileyici olması. Dünyada da safran “mutluluk iksiri” olarak bilinir. Yemeklerde renklendirici ya da tat verici olarak kullanılmakla birlikte sağlığa sayısız faydası vardır.
Safran; kumlu, gevşek, taşsız ve iyi drenajlı toprakları sever.
Safran, çoğunlukla baharat olarak kullanılır ve dünyanın en pahalı baharatıdır. Pahalı olmasının nedeni bir futbol sahası kadar safran tarlasından yalnızca yarım kilo safran hasat edilebilmesidir.
Üç yıl boyunca aynı toprakta yetişen safran, çiçek hasadı ile her yıl verim sağlar. En büyük düşmanları köstebektir.
Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Manavgat Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği sağlıklı ve sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla, Manavgat'ı sadece turizmin değil, tarımın da öncü ilçelerinden biri haline getirmesi hedeflenmektedir.
İsa'dan sonra 5. yy.da inşa edilen Mardin’de Süryanilere ait olan Deyr-ül Zeferan Manastırı da adını, binanın yapılışı sırasında harcına katılan safrandan alıyor. Bir inanışa göre manastır yapılırken, buradan geçen bir kervan sahibi manastırda konaklamak için durmuş. Ama buradaki ortamdan çok etkilenerek kalmaya karar vermiş ve kervanda taşıdığı safranı da manastır yapımında kullanılan harca karıştırmış. İşte bu yüzden manastırın etkileyici yapısı, sarımsı bir renk taşır.
Yağmurlu bir günde sıcak bir salep ile Bey Dağları'na karşı seyre dalmak üzere…