Nuh tufanının bittiğinin haberini getiren güvercinin ağzındaki zeytin dalı, barış çubuğu…
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki zeytin ağacı 1500 ile 2000 yıl arası yaşıyormuş. Zeytin yeşildir, daha sonra hafif kırmızı bir renge dönerek morarır ve en sonunda siyahlaşır.
Antalya'nın tarım ve turizm bölgesi Manavgat'ta 1-3 Kasım tarihlerinde Antalya Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Üniversitesi, Manavgat Meslek Yüksekokulu ve Manavgat Ziraat Odası'nın katkıları ile ilk kez zeytin ve zeytinyağı festivali düzenlendi. Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara zeytincilik konusunda festivalin hedeflerini dile getirdi ve “Bu festival vesilesi ile ilçemizin ciddi bir zeytin ve zeytinyağı üreticisi olduğunu ve bölgemizin bu konudaki gücünü kamuoyuna duyurmak amacıyla çıktığımız yolda çok önemli adım attığımıza inanıyorum. Zeytini ve zeytinyağını tüketmemiz gerekiyor. Zeytin vücut için barıştır ve vücudun kendisiyle barışık olmasını sağlar. Bu kadar faydalı olan zeytinin ve zeytinyağının tüketilmesi ve onun değerlendirilmesi temel hedefimizdir” dedi. Etkinlikte, Saraşlı köyünün 2 bin 500 yıllık geçmişi bulunan Orakan antik kentinde kullanılan taş değirmenlerde, üretici kadınlar ilkel yöntemlerle soğuk sıkım zeytinyağı hazırladı ve tadımı yapıldı. Köyde bulunan, 650 -700 yıllık olduğu tahmin edilen anıt zeytin ağacı da koruma altına alındı. 11 farklı zeytin türüne ev sahipliği yapan Manavgat ilçemizde Ayvalık, tarı ak, domat, memecik, manzanilla, kalamata arbekün, Gemlik, tavşan yüreği, Girit ve ilçeye has beylik zeytini yetişiyor. Başkan sözlerine “Yakın zamanda ilgili kurumlarla coğrafi işaret beylik zeytini için alınacaktır” diye devam etti. Manavgat'ta şu an 50 bin dönüm üretim alanında yılda yaklaşık 50 bin ton zeytin elde ediliyor. 11 zeytinyağı fabrikası yaklaşık 9-10 bin ton zeytinyağı üretiyor.
Bölgemizde coğrafi işareti alınmış tavşan yüreği zeytinine, Manavgat'a özgü "Beylik" zeytini de eklenecek en yakın zamanda.
Ülkemiz zeytinin anavatanlarından biridir. 90 çeşit zeytin türü vardır. Ayrıca zeytin Gen Bankası Zeytin Araştırma Enstitüsü İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde üretim ve araştırma sahası bulunmaktadır.
Yurdumuzda yaklaşık 189 milyon zeytin ağacıyla dünyada en fazla ağaca sahip ikinci ülke durumundayız. Yani biz zeytin ülkesiyiz dersek haksızlık etmemiş oluruz.
Eskiler “Zeytin kadındır.” derler, zeytin annedir. Çiçeğinden meyvesine 9 ay 10 gün geçer. O kadar dişidir ve bir o kadar da verimlidir. Kuraklıkta dayanır, fırtınada dayanır, su vermezsin dayanır; o yağmuru bekler, sabırlıdır, dayanıklıdır. Kudretlidir, her inançta kutsal ağaç diye bahsedilir. Zeytin karşılıksız sever, öylesine bağlıdır ki toprağına, kökü toprağa değdi mi ölmek için değil yaşamak için yaşar. Ondandır ona “ölmez ağaç” denmesi. Zeytin hayattır, zeytin berekettir.
Kahvaltı sofrasının baş köşesindedir, sıkılıp yağı alınır, presleme yapılı. Arta kalan "Prina" denen küspesi yakıt olarak kullanılır. Dalları budanır, farklı işlemlerde (süs eşyaları, yakıt, yaprakları çay) olarak tüketilir. Bu işlemler her yıl tekrarlanır.
"Yani, öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı.
Yetmişinde bile, mesela, zeytin dikeceksin" demiş ya Nazım Hikmet, ne doğru söylemiş.