Antalya'nın şehir içinde kalan en büyük yeşil alanı olarak bilinmekte Zeytinpark.
Bir diğer tarifle, giriş yolunu palmiye ve hurma ağaçlarının süslediği 2 bin 630 dönüm alan. 1930’lu yıllarda 22 bin dönümlük arazi, betonlaşmanın etkisiyle 2 bin 630 dönüme düşmüş. Muratpaşa Vakıf Zeytinliği, 2009’da vakıflardan 20 yıllığına kiralanarak doğanın korunması ve ranta kurban edilmemesi için çalışma başlatılmış. Bu amaçla 25 ortaklı Zeytinpark A.Ş. kurulmuş. Hala 20 bini zeytin olmak üzere yaklaşık 25 bin ağacın bulunduğu ‘Zeytinpark’ kentin en büyük yeşil alanı olarak varlığını koruyor ve sahip olduğu ağaç yapısıyla Antalya kent merkezinde her yıl havadaki 2 bin 600 ton tozu, 610 milyon metreküp karbondioksiti emerek temizliyor.
Antalya Gazeteciler Cemiyeti, Antalya Ticaret Borsası ve Antalya İl Sağlık Müdürlüğü ile birlikte Zeytinpark’ta “Sağlıklı Yaşama Merhaba Yürüyüşü” düzenlendi. Sağlık kontrolü, kahvaltı ve kurumsal eğitim çalışmasının yapıldığı bir etkinlik gerçekleştirildi. Sağlıklı yaşama farkındalık amacıyla yaptığımız organizasyonda, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ve İl Sağlık Müdürü Behzat Özkan ile beraber düzenlenen etkinlikler çok verimli geçti.
Basın emekçilerinin yoğun katılımı da etkinliğe renk kattı.
Zeytinpark'ta hem yürüyüş parkuru, etkinlik alanı, kafe, market, hem de kendi zeytin çeşitleri ve zeytinyağlarının satış alanı bulunmakta. Ağırlıklı olarak üretilen zeytinler, Memecik, Tavşan Yüreği, Ayvalık, Manzalina çeşitlerinden oluşuyor.
"Tavşan Yüreği", Antalya sınırlarında yetişen bir zeytin türü. En önemli tanıtıcı unsuru meyvesinin çekirdekten kolay ayrılması ve çok iri, yüreğe benzer enine ve boyuna simetrik, uç kısmının da oval olması.
Antalya'nın temiz kalmış nadide yerlerinden, kafa dinlemeye birebir, kamp da yapılabilen yeri Zeytinpark’ta, “Sağlıklı Yaşama Merhaba Yürüyüşü” kapsamında bir araya gelen gazeteciler ve sağlık çalışanları, ellerinde dövizlerle alan içinde yaklaşık 30 dakikalık yürüyüş gerçekleştirdi.
Yürüyüşün ardından konuşan İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Behzat Özkan, “12-18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası” olduğundan, sağlıklı beslenmenin, fiziksel olarak aktif olmanın, düzenli sağlık kontrolleri yaptırmanın önemine dikkat çekti. Sağlıklı yaşayabilmek için ilaç ve tedaviden önce sporun, hele yürüyüşün önemli olduğunun da altını çizdi.
Yürüyüşün ardından "Sağlıklı Hayat Merkezleri" tarafından katılımcılara, "1. Basamak Koruyucu Sağlık Hizmetleri"nin tanıtımı ile ilgili kurulan stantlarda bilgilendirme yapıldı. Ardından, katılımcılara stantlarda karbonmonoksit ölçümü, kronik hastalıklarla mücadele için tansiyon ve açlık kan şekeri ölçümleri yapıldı. "Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programları" kapsamında fizyoterapistler tarafından egzersiz hareketleri yaptırılarak, kurulan "InBody Cihazı" ile de vücuttaki yağ ve kas kitle ölçümü yapıldı. Ayrıca kalın bağırsak ve serviks kanseri taramaları yapıldı. Tüm bu hizmetler SHM’lerde ücretsiz olarak yapılıyor.
"Doğanın huzuru içerisindeyiz. Güzel bir yürüyüş yapıyoruz, hayat devam ediyor ve doğaya ne kadar bağlı kalırsak o kadar insanlığımızdan, kimliğimizden uzaklaşmamış oluruz. O yüzden doğa hayat demektir" dedi Ali Çandır. Hem sağlık testlerimizi düzenli yaptırmaktan, hem sporla iç içe yaşamaktan, hem de Zeytinpark'ın güzelliğinden faydalanmayı unutmadan iyi bir hafta diliyorum herkese.