Antalya İl Müftülüğü ile Türk Alman Dostluk Federasyonu (DTF) bünyesinde faaliyet gösteren Akdeniz Kültürlerarası Uyum Derneği (AKUD) tarafından iftar yemeği verildi.
Konyaaltı İlçe Müftülüğü'nün ev sahipliğindeki yemeğe, İl Müftüsü Osman Artan, yardımcısı Mustafa Aydın, Konyaaltı İlçe Müftüsü Hüseyin Uysal, şube müdürü İlyas Akbaba, Aziz Nikolas Kilisesi papazı Ludger Paskert, AKUD Başkanı Ayşe Çektin, yönetim kurulu üyeleri, Antalya'da yaşayan yerleşik Alman ve Rus vatandaşlar ile mahalle sakinleri katıldı. Hacı Musa Kızı Ayşe Kaymaz Camii bahçesindeki yemek öncesi Kur'an-ı Kerim tilaveti ve ilahiler okudu. İl Müftüsü Osman Artan, İslam dinin sevgiye dayalı olduğunu, Ramazanın bu yılki temasının ise 'iyilik' olduğunu hatırlattı.
Güzellikler ayı Ramazan
Artan, "Antalya'da yaşayan komşularımız, siz değerli kardeşlerimizle birlikte oruç açmayı arzu ettik. Sizlerde bizi kırmadınız, davetimizi kabul ettiniz. Birlik orucumuzu açmak bizi mutlu etti" dedi. Papaz Ludger Paskert ise sofra duasının ardından "Ramazan aylarında verilen toplu iftar yemekleri, kardeşlik duygularını pekiştiren güzelliklerdir" diyerek, kendilerine gösterilen misafirperverlikten, aynı sofrada oturup birlikte yemek paylaşmaktan dolayı mutlu olduklarını, duygulandıklarını ifade etti. AKUD Başkanı Ayşe Çetkin de, Antalya'da yaşayan farklı ülkelerden, farklı din ve dillerden insanları Antalyalılarla kaynaştırıp, birlikte uyumlu yaşamalarını sağlama çabasında olduklarını anlattı. DHA
YILDIZLI İFTARLAR
Kebapçı Kadir
Isparta'da kebap kültürünü temsil eden köklü firmalardan biri olan Kebapçı Kadir, 1851 yılından bu yana bu alanda hizmet veriyor. 1851 yılında Hafız Dede tarafından kurulan restoran, Osman Dede ile devam ettirilmiştir. Günümüz işletmeciliğini 4'üncü kuşaktan Hüseyin Açıkalın yapıyor. Kebapçı Kadir, Ramazan ayı için de lezzetli mönüler hazırladı. (DHA)
Mönü 1
İftariyelikler: Domates, zeytin, peynir tabağı, kuru ceviz, hurma
Çorba: Günün çorbası
Salata: Mevsim salata
Ana yemek: Fırın kebabı
Tatlı: İrmik helvası
İkram: Kahve ve çay
Tek kişilik fiyat: 35 TL
Mönü 2
İftariyelikler: Domates, zeytin, tulum peynir, kuru ceviz, hurma,
Çorba: Günün çorbası
Salata: Çoban salata
Ana yemek: Kapama-Bulgur Plavı
Tatlı: Zerde
İkram: Kahve ve çay
Tek kişilik fiyat: 35 TL
MÜFTÜ DİYOR Kİ
Ramazanda komşuluğun önemi
Ev halkımız dışında kendisiyle en çok karşılaştığımız insanlar komşularımızdır. Kendisine en çok ihtiyacımız olduğu yakınımız komşularımızdır. Evden uzak bir yerde bulunsak ve ev halkımızın başına sıkıntılı bir durum gelse ve bize cep telefonuyla ulaşsa acaba komşumuz mu daha önce olaya müdahale eder yoksa biz mi? Değişen dünyamızda komşuluk ilişkilerimiz farklılaştı. İyi yönde olmayan bu farklılaşmayı ramazan ayını vesile bilerek yeniden ele almaya komşuluk haklarını yeniden hatırlamaya ve komşu ilişkilerimiz doğru bir zemine oturtmaya ihtiyacımız vardır.
Konumuza öncelikle Sevgili Peygamberimizin bir uyarısıyla başlayacağız. Çünkü komşuluk ilişkisi sandığımız kadar basit bir şey değildir. Günümüzde çok basite indirgenmek istense bile durum böyle değildir. Ev, işyeri, arazi, köy, şehir ve ülke bakımından yakın olanların birbirlerine göre aldıkları ada komşu denir. Komşular bazen bir akraba gibi birbiriyle içli dışlı oldukları için güzel geçinmeleri, birbiri hakkında iyi şeyler düşünüp mutlu olmalarını istemeleri, mallarının ve canlarının zarar görmemesi için gayret etmeleri, komşusu hatalı bir iş yapmaya kalktığında veya bir konuda komşusunun görüşünü almak istediğinde ona doğru yolu göstermeleri başlıca komşuluk haklarıdır.
Buna ilave olarak zaman zaman birbirlerine hediye göndermeleri, karşılaştıkları zaman birbirinin yüzüne gülüp selamlaşmaları, yardıma çağırdıkları zaman hemen gitmeleri gibi iyi komşuluk esaslarını saymak mümkündür. Peygamber Efendimiz, üzerimizdeki haklarına göre komşuları üçe ayırmıştır: "Bir hakkı olan komşular: Müşrikler gibi ki, bunların sadece komşuluk hakkı vardır. İki hakkı olan komşular: Müslümanlar gibi ki, bunların hem komşuluk, hem de din kardeşliği hakkı vardır. Üç hakkı olan komşular: Akraba olan müslümanlar gibi ki, bunların hem komşuluk, hem din kardeşliği, hem de akrabalık hakkı vardır."
Ramazanı vesile bilelim. Komşuluk ilişkilerimizi iyileştirelim. Komşumuza rahatsızlık vermemek, komşumuza ikramda bulunmak Sevgili Peygamberimizin bildirdiği tavsiyeleridir. Netice itibariyle komşu sadece yan hanede oturan insan değildir. Atasözü olarak ifade edilen "Komşu komşunun külüne muhtaçtır" sözü bu hususu ne kadar güzel ifade etmektedir. Maddi veya manevi alanda her an kendisine ihtiyaç duyacağımız komşumuzla ilişkilerimizi İslam'ın tavsiyelerine uygun hale getirmek dünya mutluluğumuz, imanımızın kamil olması ve cenneti elde etmemiz için gereklidir. Bu sebeple fırsat ayı Ramazanı iyi değerlendirelim. Sosyal hayatımız için, kendi yaşantımız için ikramlarda bulunalım. İhtiyaçlar giderelim. Sıkıntı vermeyelim. Hediyeleşelim. Yüce Rabbim komşuluk ilişkilerimizi kendi rızasına uygun bir hale getirmemizi nasip eylesin.
Osman ARTAN / Antalya Müftüsü
ORUÇLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER
Kaç çeşit oruç vardır: Oruç 3 çeşittir. 1- Farz olan oruç: Ramazan ayı orucu farzdır. Ayrıca kazaya kalan Ramazan orucu da farzdır. Bunun dışında kefaret oruçları da farzdır. 2- Vacip olan oruç: Adak oruçları vaciptir. Şöyle ki, "Araba alırsam 3 gün oruç tutacağım" diyen bir insanın tuttuğu adak orucu vaciptir. Ayrıca nafile tutulan bir oruç kasten bozulursa bu orucun kazası da vaciptir. 3- Nafile olan oruç: Bunlar da aralarında sünnet olan oruç, müstehab olan oruç ve mendup olan oruç olarak ayrılırlar.
HADİS
Enes (R.A.)'den; Resûlullah (S.A.S.) şöyle buyurdu: "Genç bir kimse bir ihtiyara -yaşlılığından dolayı- ikrâm ederse, Allah da ihtiyarlığında (mükâfat olarak) ona ikrâm edecek bir kimse ihsân eder."
(Tirmizî, Birr, 75, Hadis no: 2022, IV, 372)
NE PİŞİRELİM
Ali Rıza DÖLKELEŞ
Patates tacında dana bonfile
4 Kişilik
Malzemeler
180 gr x 4 (720 gr) dana bonfile
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 orta boy patates (soyulmuş oval doğranmış)
4 yemek kaşığı sıvı krema
2 su bardağı et sosu koyu
½ adet orta boy kuru soğan rendelenmiş
10 adet taze mantar ince dilimlenmiş
4 adet ezilmiş sarımsaklı
4 dilim tost ekmeği
1 adet kırmızıbiber çekirdeği alınmış ince doğranmış
4 dal taze biberiye
Tuz, taze çekilmiş karabiber
Hazırlanışı: Porsiyonlaşmış bonfile etimizi zeytinyağı, taze karabiber, tuz, soğan rendesi ile dolapta 30 dakika marina edin. Patateslere bıçak yardımı ile taç şekli verin. Frütözde patates dilimlerini kızartın ve sıcakta tutun. Yanmaz tavada harlı ateşte zeytinyağı eklenerek kızdırın. Marina edilmiş bonfile 3 dakika ara ile alt üst edilerek medyum olarak pişirilir. Sırası ile mantar, kırmızıbiber eklenip arkasından et sosu dökülür. Kısık ateşte biraz sos çektirilir. Dilimlenmiş tost ekmeklerini ezilmiş sarımsağın içerisine 1 yemek kaşığı zeytinyağı karıştırın ve tost ekmeklerinin üzerine servis bıçağı ile sürün. Sarımsaklı tost ekmeklerini her iki tarafı kızarana dek fırında kızartın. Pişen etleri servis tabağının ortasına gelecek şekilde kızarmış tost ekmeklerinin üzerine koyun. Taç şekli verilmiş ve kızartılmış patates dilimlerini etin etrafına sarın. Mantarlı et sosunu ve sıvı kremayı dökerek biberiye ile servis yapın.
Afiyet Olsun
12 TEMMUZ PAZAR İFTAR-İMSAK VAKTİ
ANTALYA: 20.27 03.58
AFYONKARAHİSAR: 20.33 03.48
BURDUR: 20.31 03.55
ISPARTA: 20.30 03.53
ALANYA: 20.21 03.54
MANAVGAT: 20.24 03.55
KUMLUCA: 20.27 04.02
FETHİYE: 20.33 04.05