Oda Başkanı İnce, kentte günde 1 milyon 200 bin ekmek üreten 270 fırından 105'inin ruhsatsız olduğunu açıklayarak, son 5-6 yıldır konuyla ilgili girişimlerde bulunmalarına karşın sonuç alamadıklarını söyledi. Unlu mamuller ve ekmek üretimi için gereken ruhsatın farklı olduğunu belirten İnce, "Unlu mamullerin olduğu yerde ekmek ve ekmek çeşitleri çıkarılamaz. Ruhsat almak için metrekare kriteri, fiziki konum ve şartlar var. Ekmek üretiminde 250 metrekare şartı varken unlu mamullerde ise 80-90 metrekare şartı bulunuyor. Ruhsatsız fırınlar unlu mamuller ruhsatıyla denetimsiz ekmek üretiyor" diye konuştu.
Ucuz diye yemlik buğday kullanılıyor
Ekmek yapımında kullanılan unun 50 kiloluk çuvalının 115 lira olduğuna dikkat çeken İnce, ruhsatsız fırınlarda üretilen ekmeğin çoğunlukla 'yemlik' olarak tanımlanan kırık buğdaydan yapılan undan üretildiğini kaydederek şöyle dedi: "Bu un diğerine göre 17 lira daha ucuz. Tabi bu undan ekmek üretebilmek için de katkı maddesi ilave ediliyor. Bir nevi doping yapılıyor yemlik buğdaydan yapılan una."
6 saatte yenilemez hale geliyor
Normal undan yapılan ekmeğin 16 ile 18 saat içinde bayatladığına dikkat çeken İnce, katkı maddesi olan ekmeğin ise 3 saat içinde bayatladığını, 6 saat içinde yenilemez hale geldiğini anlattı. Ekmeğe katkı maddesi konulmasının kesinlikle yasak olduğunu hatırlatan İnce, “Ancak internet ortamında her şeyi bulmak mümkün" dedi.
Ruhsatsız fırınlar en çok Kepez'de
Kentte üretilen 1 milyon 200 bin ekmeğin 700 bininin Kepez ilçesinde tüketildiğine dikkati çeken Mustafa İnce, "Bunun nedeni ilçenin gelir seviyesi düşük olduğu için ekmeğin çok tüketilmesi. Dolayısıyla ekmeğin çok tüketildiği yerlerde de çok sayıda ruhsatsız fırın oluyor. Antalya merkez ilçelerindeki 105 ruhsatsız fırının 75'i Kepez'de" diye konuştu. Oda olarak bu konuda girişimleri olduğunu belirten İnce, “Biz bu fırınları Tarım İl Müdürlüğü'ne bildiriyoruz. Yetkimiz buraya kadar. Sadece bildiriyoruz" dedi.
Halk ne yediğini biliyor mu?
Ruhsatsız fırınlarda üretilen ekmekteki riskin insan sağlığı açısından çok büyük olduğunu vurgulayan İnce, “Hangi birini anlatayım? Fünyesi çekilmiş el bombası ruhsatsız fırınlar ve buralarda üretilen ekmekler. Halk ne yediğini biliyor mu bilmiyor mu? Bunu düşünmek lazım" ifadelerini kullandı. Antalya'daki tüm fırınların şartlarını iyi bildiklerini kaydeden İnce, denetim altına alınması için önerilerde de bulundu. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü fırın denetimi yaparken Fırıncılar Odası'ndan bir görevlinin de denetime katılmasının doğru olacağını anlatan Mustafa İnce, "Eğer bu yapılırsa 6 ayda katedilecek yolu bizimle 6 günde kat ederler. Ama bu kanunlara aykırıymış. Olmuyormuş" dedi. Oda olarak bir diğer önerilerinin ise ruhsatlı fırınların girişine belge konulması olduğunu belirten İnce, bu konuda da bir dönüş olmadığını söyledi.
DHA
Ucuz diye yemlik buğday kullanılıyor
Ekmek yapımında kullanılan unun 50 kiloluk çuvalının 115 lira olduğuna dikkat çeken İnce, ruhsatsız fırınlarda üretilen ekmeğin çoğunlukla 'yemlik' olarak tanımlanan kırık buğdaydan yapılan undan üretildiğini kaydederek şöyle dedi: "Bu un diğerine göre 17 lira daha ucuz. Tabi bu undan ekmek üretebilmek için de katkı maddesi ilave ediliyor. Bir nevi doping yapılıyor yemlik buğdaydan yapılan una."
6 saatte yenilemez hale geliyor
Normal undan yapılan ekmeğin 16 ile 18 saat içinde bayatladığına dikkat çeken İnce, katkı maddesi olan ekmeğin ise 3 saat içinde bayatladığını, 6 saat içinde yenilemez hale geldiğini anlattı. Ekmeğe katkı maddesi konulmasının kesinlikle yasak olduğunu hatırlatan İnce, “Ancak internet ortamında her şeyi bulmak mümkün" dedi.
Ruhsatsız fırınlar en çok Kepez'de
Kentte üretilen 1 milyon 200 bin ekmeğin 700 bininin Kepez ilçesinde tüketildiğine dikkati çeken Mustafa İnce, "Bunun nedeni ilçenin gelir seviyesi düşük olduğu için ekmeğin çok tüketilmesi. Dolayısıyla ekmeğin çok tüketildiği yerlerde de çok sayıda ruhsatsız fırın oluyor. Antalya merkez ilçelerindeki 105 ruhsatsız fırının 75'i Kepez'de" diye konuştu. Oda olarak bu konuda girişimleri olduğunu belirten İnce, “Biz bu fırınları Tarım İl Müdürlüğü'ne bildiriyoruz. Yetkimiz buraya kadar. Sadece bildiriyoruz" dedi.
Halk ne yediğini biliyor mu?
Ruhsatsız fırınlarda üretilen ekmekteki riskin insan sağlığı açısından çok büyük olduğunu vurgulayan İnce, “Hangi birini anlatayım? Fünyesi çekilmiş el bombası ruhsatsız fırınlar ve buralarda üretilen ekmekler. Halk ne yediğini biliyor mu bilmiyor mu? Bunu düşünmek lazım" ifadelerini kullandı. Antalya'daki tüm fırınların şartlarını iyi bildiklerini kaydeden İnce, denetim altına alınması için önerilerde de bulundu. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü fırın denetimi yaparken Fırıncılar Odası'ndan bir görevlinin de denetime katılmasının doğru olacağını anlatan Mustafa İnce, "Eğer bu yapılırsa 6 ayda katedilecek yolu bizimle 6 günde kat ederler. Ama bu kanunlara aykırıymış. Olmuyormuş" dedi. Oda olarak bir diğer önerilerinin ise ruhsatlı fırınların girişine belge konulması olduğunu belirten İnce, bu konuda da bir dönüş olmadığını söyledi.
DHA
Ruhsatsız fırınlara kim dur diyecek? Denetimler kaç günde bir yapılıyor
Çok doğru bir haber tebrik ediyorum. Bizim evin altındaki ünlü mamuller de ekmek üretiyor ama ruhsatı yok . Neresi mi hemen yazayım fener mahallesi özgürlük bulvarı kolaylar apt### Lara guleryuz ünlü mamuller ## bakalım ne olacak bu ruhsatsız fırın