Antalya Haberleri

Antalya’da süt zirvesi

Ulusal Süt Konseyi'nin Ulusal Süt Zirvesi, sektör temsilcilerinin katılımıyla Antalya'da başladı. Tarım Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen, çiğ sütün sağımdan piyasaya arzına kadar geçen süreçle ilgili mevzuat çalışmasında sona gelindiği açıkladı.

Abone Ol

Ulusal Süt Konseyi tarafından Antalya'da 20-23 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Ulusal Süt Zirvesi'nin açılışı, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen, Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar ve Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Can'ın açılış konuşmalarıyla başladı. Zirveye sektörün önde gelen akademisyenleri, kamu temsilcileri, uluslararası kuruluş temsilcileri ve markaların yöneticileri katıldı. Türkiye süt sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiren zirvede, üretim teknolojilerinden ticaret politikalarına, markalaşmadan sürdürülebilirliğe birçok konu ele alınıyor.

'Kırsaldaki hayatın sembolü’

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen, sütün sadece bir gıda ürünü olmadığını belirterek, "Bu ülkenin köklü hayvancılık kültürünün, aile işletmelerimizin, kırsaldaki hayatın devamının sembolüdür. Devlet olarak görevimiz, bu geleneği koruyarak geleceğe taşımak, üreticinin alın terini, tüketicinin sofrasını, ülkenin gıda güvenliğini aynı anda gözeten dengeli bir yapı kurmaktır. Planlı üretimle birlikte hayvancılık desteklerini de bu planlamayı güçlendirecek şekilde yönlendirdik. Tarımsal destekleri sadece 'Para veren' anlayışıyla değil, 'Yön veren' şekilde kurguladık. Hayvancılık desteklerimizi, kayıtlı üretimi teşvik eden, verimliliği artıran, kaliteyi önceleyen ve hastalıktan ari üretimi ödüllendiren bir yapıya dönüştürdük" dedi.

Mevzuatta sona yaklaşıldı

1,5 yıla yakın süredir yapılan süt regülasyonu sayesinde piyasanın dengesini koruduklarını açıklayan Gümen, "Çiğ sütün sağımdan itibaren işleme tesisine kabulü, işlenmesi ve piyasaya arzına kadar geçen süreçte miktar ve kalitesinin izlenmesi, denetlenmesi ile süt piyasasının takibini sağlamak amacıyla başlattığımız mevzuat çalışmasında sona geldik. Bu yönetmelik kaliteli üreteni ödüllendiren bir çerçeve sunuyor. Sonuçta hedefimiz, 'Daha kıymetli süt, daha değerli üretici, daha güvenli ürün' dengesini sağlamaktır. Burada attığımız adımlar, alınan kararlar, yapılan değerlendirmeler, yalnızca bugünün değil, gelecek nesillerin sofrasını güvence altına almanın gayretidir. Geçmişin birikimine saygı duyan, bugünün ihtiyaçlarını doğru okuyan ve geleceğin risklerini gözeten hayvancılık ve süt politikasını inşa etmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

İhracatta çifte haneli artış

Türkiye'nin genel ve tarım ihracat verileri hakkında bilgiler veren Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar, Türkiye'nin Orta Doğu bölgesinin en büyük 3'üncü, Avrupa Birliği'nin en büyük 6'ncı tarımsal ürün tedarikçisi konumunda olduğunu belirterek, "Bu büyük resmin içinde, süt ve süt ürünleri ihracatımız ise ayrı bir başarı hikayesi yazıyor. 2023 yılında yaklaşık 266 milyon dolar (102 bin ton) olan sektör ihracatımız, 2024'te yüzde 36'lık artışla 363 milyon dolar (175 bin ton) seviyesine yükseldi. 2025 yılının ocak-ekim döneminde ise yüzde 19 artışla 334 milyon dolara (158 bin ton) ulaşmıştır. Hem miktar hem değer bazında, üst üste iki yıldır güçlü ve çift haneli artışlar yakalayan bir sektörden söz ediyoruz" dedi.

'Dinamik çalışan bir sektör'

Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Can da, zirvedeki temel amacın üreticiden tüketiciye uzanan süt değer zincirinin sorunlarını ortaya koymak ve bunlarla ilgili neler yapılabileceğini birlikte tartışmak ve sonuçlar elde edebilmek olduğunu söyledi. Süt sektörünün Türkiye'nin en geniş, en köklü sektörlerinden biri olduğunu belirten Can, “Ülkenin neresine giderseniz gidin, 365 gün 24 saat süt işiyle uğraşan insanlarımız var. Sabahın köründe işletmesinde hayvanını sağan üreticimizden başlayıp, yolda giderken süt taşıyan tankerlerimiz, işletmelerde gece vardiyasında peynir üreten ustalarımız, Ar-Ge laboratuvarlarında çalışmalarını yapan genç gıda mühendislerimiz, bilim insanlarımız var. 365 gün, 24 saat dinamik çalışan bir sektör" dedi.