Türkiye İstatistik Kurumu, 2018 yılına ait Hanehalkı Tüketim Harcaması verilerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde hane halklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı yüzde 23,7 ile konut ve kira harcamaları alırken, ikinci sırada yüzde 20,3 ile gıda ve alkolsüz içecek harcamaları yeralıyor. Toplam tüketim harcamalarında en düşük payı alan harcama grupları ise yüzde 2,2 ile sağlık ve yüzde 2,3 ile eğitim hizmetleri.
Konut-kira, gıda ilk sırada
Hanehalkı büyüklüğü ve kompozisyonu dikkate alınarak hesaplanan eşdeğer fert başına aylık ortalama tüketim harcaması 2017 yılında bin 854 TL iken, 2018 yılında 2 bin 181 TL olarak tahmin edildi. Araştırma sonuçlarına göre, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarının payı bir önceki yıla göre 0,6 puanlık artışla yüzde 19,7'den yüzde 20,3'e yükseldi. Çeşitli mal ve hizmet harcamalarının payı yüzde 4,4'ten yüzde 4,9'a, haberleşme harcamalarının payı yüzde 3,4'ten yüzde 3,8'e, lokanta ve otel harcamalarının payı yüzde 6,2'den yüzde 6,5'e, mobilya ve ev eşyası harcamalarının payı yüzde 6,3'ten yüzde 6,5'e, eğlence ve kültür harcamalarının payı ise yüzde 2,7'den yüzde 2,9'a yükseldi. Konut ve kira harcamalarının toplam harcamalardaki payı bir önceki yıla göre 1 puanlık düşüşle yüzde 24,7'den yüzde 23,7'ye gerilemesine rağmen toplam harcamada ilk sırayı aldı.
‘Keyif’ harcamaları azaldı
Öte yandan, alkollü içecek, sigara ve tütün harcamalarının payı yüzde 4,5'ten yüzde 4'e, ulaştırma harcamalarının payı yüzde 18,7'den yüzde 18,3'e, giyim ve ayakkabı harcamalarının payı yüzde 5'ten yüzde 4,8'e düştü. Sağlık harcamalarının payı yüzde 2,2 ve eğitim hizmetleri harcamalarının payı yüzde 2,3 ile 2018 yılında değişmeyerek aynı kaldı. En düşük gelire sahip yüzde 20'lik kesimin yaptığı lokanta ve otel harcamaları, düşerken, en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik kesimin yaptığı lokanta ve otel harcamaları arttı. 2017 yılında yüzde 4,5 olan en düşük gelire sahip yüzde 20'nin lokanta ve otel harcaması 2018 yılına yüzde 4,3'e düşerken, en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik dilimin harcaması yüzde 7,1'den yüzde 7,8'e yükseldi.
Stajyer Muhabir/Berfin KAYA
Konut-kira, gıda ilk sırada
Hanehalkı büyüklüğü ve kompozisyonu dikkate alınarak hesaplanan eşdeğer fert başına aylık ortalama tüketim harcaması 2017 yılında bin 854 TL iken, 2018 yılında 2 bin 181 TL olarak tahmin edildi. Araştırma sonuçlarına göre, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarının payı bir önceki yıla göre 0,6 puanlık artışla yüzde 19,7'den yüzde 20,3'e yükseldi. Çeşitli mal ve hizmet harcamalarının payı yüzde 4,4'ten yüzde 4,9'a, haberleşme harcamalarının payı yüzde 3,4'ten yüzde 3,8'e, lokanta ve otel harcamalarının payı yüzde 6,2'den yüzde 6,5'e, mobilya ve ev eşyası harcamalarının payı yüzde 6,3'ten yüzde 6,5'e, eğlence ve kültür harcamalarının payı ise yüzde 2,7'den yüzde 2,9'a yükseldi. Konut ve kira harcamalarının toplam harcamalardaki payı bir önceki yıla göre 1 puanlık düşüşle yüzde 24,7'den yüzde 23,7'ye gerilemesine rağmen toplam harcamada ilk sırayı aldı.
‘Keyif’ harcamaları azaldı
Öte yandan, alkollü içecek, sigara ve tütün harcamalarının payı yüzde 4,5'ten yüzde 4'e, ulaştırma harcamalarının payı yüzde 18,7'den yüzde 18,3'e, giyim ve ayakkabı harcamalarının payı yüzde 5'ten yüzde 4,8'e düştü. Sağlık harcamalarının payı yüzde 2,2 ve eğitim hizmetleri harcamalarının payı yüzde 2,3 ile 2018 yılında değişmeyerek aynı kaldı. En düşük gelire sahip yüzde 20'lik kesimin yaptığı lokanta ve otel harcamaları, düşerken, en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik kesimin yaptığı lokanta ve otel harcamaları arttı. 2017 yılında yüzde 4,5 olan en düşük gelire sahip yüzde 20'nin lokanta ve otel harcaması 2018 yılına yüzde 4,3'e düşerken, en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik dilimin harcaması yüzde 7,1'den yüzde 7,8'e yükseldi.
Stajyer Muhabir/Berfin KAYA