Buzağının yaşatılmasının sürünün sürdürülebilirliği için ön koşul olduğunu hatırlatan Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Simav, buzağı kayıplarına dikkat çekti. Simav, “Süt sığırı yetiştiriciliğinde buzağı kayıpları günden güne artmaktadır. Buzağı kayıpları; en sık süt emme döneminde meydana gelmekte ve işletmeye özel yönetim problemlerinden kaynaklanmaktadır. Buzağıların ölüm nedeninin en büyük sebeplerinden bir tanesi buzağıların yaklaşık yüzde 14’ü ilk 30 gün içinde, geri kalanı da 30 ila 60 gün içerisinde olmaktadır. Bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi mikrobun buzağıdan buzağıya bulaşmasıdır. Zaten bütün işletmelerde vardır, giderilemez. Buzağının bireysel beslenmesi çok önemli. Yani, buzağının diğer yanındaki ikinci buzağıyı yalamaması lazım. Ona dokunmaması, onunla temas etmemesi lazım. Buzağı doğum alanlarının steril olması şart. Buzağı barınaklarının, olumsuz hava şartlarına karşı korunaklı ve hijyenik bir konumda bulunması lazım” dedi.
‘Bireysel beslenme kabinleri olmalı’
Buzağıların ölmemesi için bireysel beslenme kabinlerinin olması gerektiğini anlatan Simav, ”Küçük aile işletmeleri maliyetlerinden dolayı kabinleri yapamıyor. Avrupa’da yüzde 5 olan buzağı ölümleri bizde yüzde 15 ila yüzde 20 arasındadır. Bu oran yıllara ve mevsimlere göre de değişiklik göstermektedir. Havaların sıcak geçmesi ile yüzde 25'se bu oran soğuk geçmesiyle yüzde 15'e kadar değişiyor. Bu oran illere göre değişiyor” diye konuştu. Türkiye genelinde ortalama 100 buzağıdan 20 tanesinin telefi ile sonuçlandığını ifade eden Simav, “Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılı besilik sığır ithalatı ile ilgili ithalat talimatı ve teknik kriterleri yayımladı. Buna göre 3 dönem halinde toplam 600 bin baş besilik sığır ithalatı yapılacak. 2022 yılında 560 bin buzağı ölümü gerçekleşti. 2023 yılında 508 bin deniyor ancak bunlar resmi kayıtlarda olanlar. Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu Bölgesi’nde kayıtlar belli değil. Tohumlanan hayvan sayısı belli değil. Doğan ve ölen sayı da belli değil. 600 bin başın üzerinde buzağı ölümü var” dedi.
İthal hammadde sorunu
Hayvancılığın en büyük sorunlarından bir tanesinin ithal hammaddeler olduğunu hatırlatan Simav, “Fabrika yeminin ithal olarak elde edilmesidir. Dolar yükseldiği zaman maliyetler de yükseliyor. Buzağı ölümlerinin yanı sıra maliyetler de bir o kadar önemli. Buzağı ölümleri Doğu Anadolu illerinin tamamında daha yüksek. Buzağı septisemisi, ishal, septisemi, toksemi ve ani ölümlerle seyreden önemli bir bulaşıcı hastalıktır” şeklinde konuştu. Üreticinin çok para kazanamadığı için modüler buzağı barınağı hibrit alamadığını hatırlatan Simav, “Bu alanlar yeni doğan buzağılar için bireysel ve grup olarak kolayca kullanılabilen pen sistem, buzağılara sağlıklı bir yaşam alanı sağlarken, yetiştirici için kullanım kolaylığı sunmaktadır. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in buzağı kulübeleri bu konuda yardımcı olmuştu. Aşı şart, kabin şart, buzağı ölümlerinin olmaması için” diyerek konuşmasını tamamladı.
ESRA ALTUNKES