12 ay mantar yiyorlar
Çiftçilikle geçinen Beldibi sakinlerinden Ali Rıza Göktaş ve Fatma Göktaş çifti, kasım- aralık aylarında çam ormanlarında, çam iğneleri altında kendiliğinden yetişen, bölge halkının 'tırnaklı' adını verdiği bilinen ismiyle 'dede sakalı' mantarı avına çıktı. Görünüşü itibariyle karnabaharı andıran bu mantar türünü kendi ihtiyaçları için topladıklarını anlatan Göktaş, “Bu mantarın sotesini, kebabını yapıyoruz. Ayrıca soğanla kavurup bulgurla pişirdiğimiz bir yemeği de var" dedi. Beldibi sakinleri olarak neredeyse 12 ay mantar yediklerini anlatan Ali Rıza Göktaş, “Yağış durumuna göre ormanda kendiliğinden yetişen birçok mantar çeşidi var. İlkbaharda yetişen kuzukulağı, sonbaharda enleme ve katran mantarı var. Topladığımız tırnaklı mantar ise hem sonbahar da hem de ilkbaharda ortaya çıkıyor" diye konuştu.
Ekonomi
18 Kasım 2014 - 16:16
Güncelleme: 18 Kasım 2014 - 16:16
Mantar avcıları
Antalya’da yağmurlu geçen haftanın ardından pazar günü yüzünü gösteren güneşle birlikte mantar avcıları dağlarda mantar peşine düştü.
Ekonomi
18 Kasım 2014 - 16:16
Güncelleme: 18 Kasım 2014 - 16:16
Antalya’da yağmurlu geçen haftanın ardından pazar günü yüzünü gösteren güneşle birlikte mantar avcıları dağlarda mantar peşine düştü. Kaş'a 68 kilometre uzaklıkta dağ yerleşimlerinden biri olan Beldibi Mahallesi sakinleri, ağaçların altında kışlık ihtiyaçları için mantar topladı. Çam, meşe, gürgen, dişbudak, elma ve ceviz ağaçları dibinde mart- nisan aylarında çıkan ve yenilebilen mantar türleri arasında 350 TL'ye yaklaşan kilogram fiyatıyla ayrıcalıklı yere sahip kuzu göbeği mantarı toplayıcılığıyla önemli bir ekonomi yaratan bölge sakinleri, kışlık mantar ihtiyaçlarını karşılamak için pazar gününü dağlarda geçirdi.
İlginizi Çekebilir