ATSO, Ekonomi Bakanlığı desteğiyle 3 yıllık "Antalya Tarım Sektörünün Yurtdışında Rekabet Potansiyelinin Arttırılması Projesi"ni uygulamaya koydu. Proje kapsamında, Tarım Kümesi çatısı altında kümelenen ve danışmanlık hizmeti alan 19 Antalya firması ihracat için geri sayıma başladı. ATSO Tarım Kümesi Projesi tanıtım toplantısında TOBB Başkan Yardımcısı ve ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, yıllık yaklaşık 6,3 milyon ton yaş meyve ve sebze üretimi olan Antalya'nın tarım sektöründe Türkiye'nin en büyük bölgesi olduğunu, fakat bu alandaki ihracat rakamlarının çok düşük söyledi. Türkiye'de üretilen domatesin yaklaşık yüzde 20'sinin, hıyarın 30'unun, kabağın 21'inin, patlıcanın 20'sinin, mantarın 55'inin, avokadonun 80'inin, portakalın 28'inin, Antalya'da üretildiğini hatırlatan Budak, “Geleceğin en stratejik sektörü tarım, en önemli değeri de toprak. Fakat toprakların değeri bilinmiyor. Antalya yüzölçümünün sadece yüzde 17'si ekilebilir, dikilebilir arazi” dedi.
Bir kısmı çöpe gidiyor
Türkiye'de yıllık yaklaşık 50 milyon tonun üzerinde yaş meyve ve sebze üretildiğini belirten Budak, “Bu miktarın yüzde 10 ile 20 arası bir şekilde çöpe gidiyor. Çöpe giden meyve ve sebzenin ekonomik değeri 10 milyar lira, her yıl bu değerimizi kaybediyoruz. Antalya'da yıllık 6,3 milyon ton yaş meyve ve sebze üretiminin sadece 500 bin tonunun ihraç edilebiliyor” dedi. Tarım Kümesi Porejesi hakkında bilgi veren ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, “Türkiye'de KOBİ'lerin tek başlarına yabancı pazarlara girmeleri zor. Bu nedenle oda olarak firmaların uluslararası pazarlara küme yapısıyla açılım yapmaları için destek olacağız. Bugüne kadar hiç ihracat yapmamış 19 firmadan oluşan Tarım Kümesi'nde gübre, tohum, tarım ilacı, biyolojik mücadele, sera sistemleri-ekipmanları ve sulama sistemlerinde faaliyet gösteren firmalar bulunuyor. Projeyle firmaların ortaklık kültürü ve ihracat yapmaları sağlanacak” diye konuştu.
Üç yıllık projede