Ramazan pidesi tarifimizi denemeyen kalmadı neredeyse, bu yıl da Ramazan’da kendi pidesini evde yapmak isteyenler olacaktır diye düşünüyoruz.
O zaman sizleri ramazan pidesi tarifi ile baş başa bırakalım…
İşte kısaca derlediğimiz Ev Yapımı Ramazan Pidesi- Ekşi Mayalı
Ev Yapımı Ramazan Pidesi (Ekşi Mayalı) Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı aktif ekşi maya (160 gr)
- 3 su bardağı tam buğday unu
- 3 su bardağı un
- 1,5 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
Üstü için:
- Yumurta Sarısı
Altı için:
- 2-3 yemek kaşığı buğday ya da yulaf kepeği
Ev Yapımı Ramazan Pidesi (Ekşi Mayalı) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Mayayı buzdolabından çıkarın, besleyin ve kullanacağınız miktarı (160 gr) en az 7 saat kadar üzerine bir bez örterek oda sıcaklığında dinlendirin.
- Aktif hale gelen mayayı yoğurma kabına alın, üzerine buğday unu, tam buğday unu, zeytinyağı ve suyu ekleyerek hafifçe yoğurun.
- Hafifçe yoğurduktan sonra tuzu ekleyin (hemen eklememizin sebebi maya ve tuzun direk temas etmesini istemememiz)
- Hamur tamamen karışıncaya kadar yoğurmaya devam edin. Orta cıvıklıkta bir hamur elde edince üzerine bir bez örterek 1 saat kadar dinlendirin.
- 1 saat sonunda kabarıp kendini toparlayan hamuru elinizi biraz ıslatarak alttan yukarıya doğru 2-3 kez katlatın ve hamurun üzerini tekrar örtün.
- 1 saat daha dinlendirdiğiniz hamuru yine elinizi ıslatarak alttan yukarıya doğru katlayın ve üstünü örtün.
- Hamuru 30 dakika daha dinlendirin ve unladığınız tezgâha alarak 2 parçaya bölün ve merdane yardımıyla ilk parçayı açın.
- Fırın tepsisine buğday ya da yulaf kepeği serpin. Pide hamurunu kepeğin üstüne koyun ve elinizle pide şekli verin. Yumurta sarısı sürün ve susamla çörek otu serpin.
- 220 derece önceden ısıttığınız fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 15 dakika pişirin. (Pide pişince 2. Pideye de aynı işlemleri uygulayın)