Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, geçtiğimiz gün Bakanlık ile Ankara Üniversitesi Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (ASAUM) tarafından Ziraat Fakültesi'nde düzenlenen ‘Balık Ankara'da da Yenir’ temalı festivalde ilginç açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin toplam protein üretiminde bir eksiği olmadığını savunan Bakan Pakdemirli, “Türkiye'de çok konuştuğumuz bir şey var, o da et ithalatı. Senelik 60-100 bin ton et ithalatı yapmışız bugünlere kadar. Bugünlerde çok ihtiyacımız yok gibi görünse de hayvan sayımızda bir miktar eksiğimiz var. Yoksa Türkiye'nin toplam protein üretiminde eksiği yok. Et yerine balık, tavuk, hindi, yesek bu iş çözülecek” dedi. ‘Üzücü bir açıklama’
Türkiye’de 2002 yılında kırmızı et tüketiminin kişi başı ortalama 6 kilogram olduğunu, şu anda ise ortalamanın 15 kilograma yükseldiğini vurgulayan Bakan Pakdemirli, “Refah seviyesi artmış ki et tüketimi de artmış. Tabi işin sağlık tarafı da var. Eti biraz daha az yiyelim, diğer taraflara doğru gidelim. 40'ına kadar kuzu, 40'ından sonra kuzunun yiyeceğini yiyeceksin. Diyetisyenler de bunu öneriyor. Et yerine balık tüketelim” ifadelerini de kullandı. Bakan Pakdemirli’nin bu sözlerine ilk tepki kasaplardan geldi. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanvekili ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, açıklamayı ‘talihsiz ve üzücü’ diye nitelendirdi. Avrupa’da 87 kilogram
Ülke genelinde esnaf odaları ile ticaret ve sanayi odalarına kayıtlı 30 bin civarında kasap olduğunu hatırlatan Yardımcı, “Ülkemizde ciddi bir besi sorunu var. Et yememekle bu sorun çözülecek mi? Böyle bir açıklama zaten darda olan kasap esnafına, et sektörüne ciddi bir darbedir. Elbette tavuk, balık tüketilsin. Ancak kırmızı et yemeyin demek çok hoş olmadı. Olmadı sayın Bakanım. Neticede bizler de size bağlıyız. El birliği ile besi sorununu, et sorununu çözmek lazımken, kasap esnafını sarsan böyle açıklamalar size yakışmadı. Unutulmamalı ki, dünyayı et yiyenler yönetiyor. Bugün vejeteryan Avrupa’da dahi kişi başı et tüketimi 87 kilogram iken bizim ülkemizde kişi başı 15 kilogram et çok değildir” diye konuştu.
Yunus ERDOĞAN
Türkiye’de 2002 yılında kırmızı et tüketiminin kişi başı ortalama 6 kilogram olduğunu, şu anda ise ortalamanın 15 kilograma yükseldiğini vurgulayan Bakan Pakdemirli, “Refah seviyesi artmış ki et tüketimi de artmış. Tabi işin sağlık tarafı da var. Eti biraz daha az yiyelim, diğer taraflara doğru gidelim. 40'ına kadar kuzu, 40'ından sonra kuzunun yiyeceğini yiyeceksin. Diyetisyenler de bunu öneriyor. Et yerine balık tüketelim” ifadelerini de kullandı. Bakan Pakdemirli’nin bu sözlerine ilk tepki kasaplardan geldi. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanvekili ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, açıklamayı ‘talihsiz ve üzücü’ diye nitelendirdi.
Ülke genelinde esnaf odaları ile ticaret ve sanayi odalarına kayıtlı 30 bin civarında kasap olduğunu hatırlatan Yardımcı, “Ülkemizde ciddi bir besi sorunu var. Et yememekle bu sorun çözülecek mi? Böyle bir açıklama zaten darda olan kasap esnafına, et sektörüne ciddi bir darbedir. Elbette tavuk, balık tüketilsin. Ancak kırmızı et yemeyin demek çok hoş olmadı. Olmadı sayın Bakanım. Neticede bizler de size bağlıyız. El birliği ile besi sorununu, et sorununu çözmek lazımken, kasap esnafını sarsan böyle açıklamalar size yakışmadı. Unutulmamalı ki, dünyayı et yiyenler yönetiyor. Bugün vejeteryan Avrupa’da dahi kişi başı et tüketimi 87 kilogram iken bizim ülkemizde kişi başı 15 kilogram et çok değildir” diye konuştu.
Yunus ERDOĞAN