Hayvanı kontrol edin
Dr. Hülür, “Hayvanlardan insanlara bulaşabilecek çok fazla mikroorganizma mevcuttur. Bunlardan bazıları Kist hidatik, Askariyazis, Teniyazis, Giardiyazis, Hidatidozis, Amipli dizanteri gibi parazit hastalıkları, Hepatit A, Hepatit E gibi virüs hastalıkları ve Tifo, Basilli dizanteri, Salmonellozis, Tüberküloz, Brusella, Şarbon gibi bakteri hastalıkları sayılabilir. Zoonozları önlemek için öncelik, hastalıkların hayvanlarda kontrol altına alınmasıdır. Kurban olarak satın alınacak hayvanlarda, dini kuralların yanı sıra bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, aşırı salya-burun akıntısı olan çevreye aşırı tepkili veya duyarsızlık gibi herhangi bir hastalığı düşündürücü belirtiler bulunmamalıdır” dedi. Antalya’da kurbanlık hayvanların satış ve kesim yerleri, ilçe belediyeleri ve Büyükşehir Belediyesi’nce belirlendiğini, satın alınan hayvanların kesime kadar evlerde, balkonlarda tutulması hayvanların vurması, çarpması sonucu insanlarda künt ve delici yaralanmalara neden olabildiğini vurgulayan Dr. Hülür, ayrıca hayvan atıklarının yok edilmesinde sorunlar yaşanabildiğini, hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında kişisel hijyen kurallarının ihmal edilmemesi gerektiğini ifade etti.
Kesim tecrübeli kişilerce yapılmalı
Kesim işleminin mümkünse tecrübeli kişilerce yapılması gerektiğini de hatırlatan Dr. Hülür açıklamasında, “Böylece kesim sırası ve sonrasında oluşabilecek yaralanma ve kazalar en aza indirilebilir” dedi. Haber Merkezi