Genel Başkan Mehmet Balık, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonunun Ar-Ge biriminin pazar ve marketlerden düzenli olarak derlediği fiyatları esas alarak yaptığı ‘Halkın enflasyonu’ araştırmasının Nisan ayı sonuçları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Balık, “Tüketim harcamaları araştırmaları, en yoksul yüzde 10’luk kesimin harcadığı her 100 liranın 31 lirasını gıda için yaptığını, en zengin yüzde 10’luk kesimin ise 100 liralık harcamasının 13 lirasını gıda için ayırdığını gösteriyor. Dolayısıyla gıda fiyatlarında yaşanan artış ve azalışlar, harcamalarının büyük bölümünü gıdaya ayırmak zorunda kalan yoksulları daha fazla etkiliyor” dedi. ‘Yoksul ekmek zengin et balık yiyor’ Vatandaşın gıda için harcadıkları her 100 liranın 17,9 lirasını pirinç, ekmek, bulgur, buğday unu, makarna ve şehriye gibi ürünlere harcadığını hatırlatan Balık, “Diğer ülkelere göre miktar olarak çok az tüketilmesine rağmen, dünyanın belki de en yüksek fiyatlarının geçerli olması nedeniyle et ve balık için yapılan harcamalar ise gıda harcamalarının yüzde 22,4’ünü oluşturuyor. Süt, peynir, tereyağı ve diğer süt ürünleri ile yumurtanın gıda harcamaları içerisindeki payı ise yüzde 13,4’ü buluyor. Türkiye’de gıda için harcanan her 100 liranın 5,5 lirası tereyağı dışındaki yağlara, 10,8 lirası meyveye, 15,1 lirası sebzeye, 6,1 lirası şeker, reçel, bal gibi gıda ürünlerine, 3,1 lirası çay ve kahveye, 3,6 lirası alkolsüz içeceklere, 2,2 lirası ise diğer gıda maddelerine ayrılıyor. Ayrıca TÜİK’in araştırmalarına göre yoksullar gıda harcamalarının büyük bölümünü ekmek, tahıl ve sebzeye ayırırken, zenginlerin gıda harcamalarının büyük bölümünü et, balık ve deniz ürünleri oluşturuyor” diye konuştu. ‘Yıllık artış yüzde 58,99’a kadar çıktı’ Yılın ilk dört ayında gıda fiyatlarında toplam olarak, yüzde 23,55 oranında yükseliş yaşandığını ifade eden Balık, “Geçen yılın aralık ayına göre ekmek, un, bulgur gibi gıda ürünlerinin fiyatları yüzde 4,69, et ve balık fiyatları yüzde 9,1 oranında arttı. Süt ve süt ürünlerinin fiyatlarında yüzde 24,15, meyve fiyatlarında yüzde 31,06, sebze fiyatlarında yüzde 77,02, bakliyat fiyatlarında yüzde 1,06 artış oldu. Yağ fiyatlarının yüzde 0,23 oranında azaldığı bu dönemde, diğer gıda fiyatlarında ise yüzde 9,66 oranında yükseliş yaşandı” diye konuştu. Gıda harcamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre (Nisan 2018) göre ise yüzde 58,99 oranında artış gözlendiğini duyuran Balık, “Nisan 2019 itibariyle son bir yılda ekmek, un, bulgur, makarna ve benzerlerinin fiyatlarında yüzde 24,83, et-balık fiyatlarında 30,79, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 39,18 oranında artış kaydedildi. Bir yıl öncesine göre katı ve sıvı yağ fiyatları yüzde 15,03 oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 108,34 oranında, sebze fiyatları ise yüzde 214,42 oranında artış gösterdi. Bakliyat fiyatları yüzde 17,9 diğer gıda fiyatları ise yüzde 22,42 oranında arttı” dedi.
Esra ALTUNKES
Güncel
05 Mayıs 2019 - 15:32
Güncelleme: 05 Mayıs 2019 - 15:35
Nisan'da gıda fiyatları arttı
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, Nisanda gıda fiyatlarının bir önceki aya göre ortalama yüzde 6,22 oranında artış gösterdiğini ifade ederek, “Gıda fiyatlarındaki yıllık artış ise yüzde 58,99’a kadar çıktı” dedi
Güncel
05 Mayıs 2019 - 15:32
Güncelleme: 05 Mayıs 2019 - 15:35