Tebligat yapıldı
Suriyelilerin kenti terk etmeleri noktasında tebligat yapıldığını belirten Vali Muammer Türker, “Tebligatlar yapılıyor buradan çıkmaları notasında ama bizim üreticilerimizden de çok ciddi talepler geliyor. Yani ucuz işgücü, dürüst namuslu çalışan insanlar falan diye. Biz açıkçası böyle infiale yol açacak, hatta bizim de Türkiye’nin genel makro politikalarına Suriyelilerle ilgili politikalarına ters düşecek bir uygulama içerisine fiiliyatta çok girmek istemiyoruz. Yeter ki düzgün dursunlar, işlerini yapsınlar. Yani dilencilik gibi, çeşitli asayişi ilgilendiren olaylara karışmasınlar. Biz elimizden geldiği kadar onlarla da birlikte yaşamanın yollarını arıyoruz ama prensip olarak Suriyelilerin Antalya’da kalıcı olmaması planlanıyor. Antalya'nın özelliğinden dolayı sadece Antalya'ya sağlanmış bir imtiyaz bu” dedi. Vali Türker, Antalya'daki Suriyelilerin ağırlıklı olarak tarım ve inşaat sektöründe çalıştığını anlatarak, bunların kaldığı kampları daha önceki görevinden dolayı çok iyi bildiğini söyledi. Suriyelilerin kayıt dışı çalıştırılmasının da ülkenin genel bir sorunu olduğunu anlatan Türker, sosyal güvenlik ve eğitimleriyle ilgili ülke genelinde geçici tedbirlerin uygulandığını kaydetti.Türker, “Yapılan tebligatla 'Antalya'yı terk edin mi' deniliyor” şeklindeki soruya, “Evet, bu tebligatla Antalya’yı terk edin deniyor” cevabını verdi.
Kamplara gidiyorlar
Antalya'yı terk etmesi istenen Suriyelilerin nereye gidebileceği konusunda da "Mesela kamplar var. Kamplara gidiyorlar. Kamplar müsait olmadığı zaman Antalya'ya nasıl geldiyse, bir başka şehre de kendi iradeleriyle gidebilirler. Kamplarda yalnız özellikle son olaylardan sonra ciddi bir kapasite daralması oldu. Yani kampları da çok zorlayamıyoruz artık. AFAD da artık belirli bir limite geldi. Ama Türkiye'nin muhtelif yerlerinde bunların bulunması, barınması, kayıt altına alınmasına bir engel yok” dedi.
Gelenler engellenecek
Antalya'yı terk edenlerin çoğunun kendi imkanlarıyla gittiğini belirten Antalya Valisi Muammer Türker, “Biz Antalya'yı Suriyeliler için bir cazibe merkezi olmaktan çıkarmak istiyoruz” dedi. Antalya’nın iş imkanları ve iklimi nedeniyle Suriyeliler için şu anda bir cazibe merkezi olduğunu anlatan Türker, "Biz bir kriz olmadan, sorun olmadan bu meseleyi aşalım diye burayı bir cazibe merkezi olmaktan çıkarıyoruz. Prensip olarak gelenler engellenecek, olanlar gönderilecek. Prensip bu ama şu anda kışta kıyamette insanları bir yere göndermek kolay değil, bu nedenle açıkçası biraz tolerans tanıyoruz. Belki devletin de bir politikası değişebilir ama şu anda uygulamamız böyle” diye konuştu.
Düzenleme çalışmaları yapılıyor
90 bin yerleşik nüfusu olan Kilis'te şu anda 90 binden daha fazla Suriyeli olduğunu anlatan Muammer Türker, “Böyle geçici dönemlerde bunların çalışmasına, eğitim hizmetlerinden yararlanmasına, sağlık hizmetlerinden yararlanmasına, altyapıdan yararlanmasına, yerine göre kendilerinin iş kurup başkalarını çalıştırmasına geçici tedbirlerle, geçici kararlarla bir düzenleme getiriliyor” dedi. Türkiye'nin 'geçici sorun' varsayımıyla hareket ettiğini belirten Vali Türker, “Yani Suriye'deki kriz bittiğinde bunlar ya gidecekler ya da yerleşecek olan varsa da Türkiye'nin temel sistemine tabi olacaklar diye şu anda bir ara dönem uygulanıyor” yorumunu yaptı.
Antalya Türkiye’nin gözbebeği
Antalya’nın Türkiye’nin göz bebeği olduğunu ve çok kıymetli olduğunu belirten Türker, “Sadece Türkiye ve Türkler açısından değil aynı zamanda dünyanın birçok yerinden gelen misafirler, Antalya’da yaşamayı tercih edenlerin olduğu bir yerdir. Bu özelliklere sahip bir yerde çalışmanın hepimize yüklediği sorumluluklar var” diyerek, Antalya’nın geleceği konusunda herkese önemli görevler düştüğünü aktardı. Antalya’nın tanıtımında ve imajında medyaya çok önemli görevler düştüğünü anlatan Türker, “Birlikte çalışma programını hayata geçirmemiz gerekir ki Antalya kazansın” dedi.
Kuyruğu dik tutmak zorundayız
Rusya’daki kriz nedeniyle Antalya ekonomisinin olumsuz etkilendiği konuya değinen Türker, şöyle devam etti: “Bu durum Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan krizin neticesinde oldu. Buradan herkesin etkilenmesi doğaldır. Bu duruma Antalya Valiliği olarak yapacağımız çok da bir şey yok. Yalnız Antalya olarak bizim yapabileceğimiz şey turizmden ciddi gelir elde eden bir il olarak kuyruğu dik tutmak zorundayız. Biz turizm noktasında Ruslara da o coğrafyadan gelecek insanlara da iyi hizmet vermenin anlayışı içerisinde olmamız lazım. Turizmciye de görev düşüyor. Bizler de kamu görevlileri olarak birincisi turizmin bu durumdan darbe yememesi için ne gibi tedbirler almamız gerekiyor. Farklı alternatif geliştirmemiz lazım. Turizmin çeşitlendirilmesi gerekiyor. Turizmin nitelik değiştirmesi gerekiyor.”
Valilik kömür dağıtmıyor
Hava kirliliğine de değinen Vali Türker birçok vilayete göre Antalya’nın hava kirliliğinin az olduğunu hatırlatarak, “İklim gereği doğalgaza fazla yönelmiyoruz. Merkez ilçelerde sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından kömür dağıtılmıyor. Ya da valilik kömür dağıtımı yapmıyor. Bu noktada kömür satışı yapan yerlerin denetimi noktasında gereken çalışmayı yapacağız” dedi. Esra ALTUNKES