Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Özen, Gıda Kontrolör Eğitimi’nde yaptığı konuşmada, “Yaklaşık 14 yıldır gıda denetiminde tek yetkili bakanlık olarak faaliyet gösteriyoruz. Geldiğimiz noktada çok çok büyük mesafeler kat ettik. Antalya olarak 27 bin işletmemiz var, 220 arkadaşımla yıllık 40 bin denetim yapıyoruz. Bütün bunların ötesinde 2 milyon 300 bin nüfusumuz ile yıllık 13 milyon yerli ve yabacı turistin beslenmesinden, güvenilir gıdaya ulaşmasından sorumluyuz. Yani bu 15 milyon insanın sağlıklı beslenmesi sizlerin kontrolünde demek” diye konuştu.
Fedakarlık isteyen bir iş
İşletmeye yapılan denetimin sadece tutanak tutup, işletmenin belirlenen kritere uygun olup olmadığını söylemek olmadığının altını çizen Özen, “Asıl olan bu işin ne kadar büyük bir sorumluluk olduğunu içinizde hissetmeniz. Ancak bu sayede amacımıza ulaşmış oluruz” dedi.
Antalya’da mesainin 7 gün 24 saat olduğuna işaret eden Özen, “Antalya’ya yıllık 13 milyon misafir geliyor. Böyle bir ilde mesai kavramı gözetemeyiz. Hafta sonu, hafta içi akşam her daim göreve hazır olmalıyız. Yaptığımız iş fedakarlık isteyen bir iş. Bu işte başarıya ulaşmamızda en önemli etken, iletişim kanallarımızı çok iyi kullanmamız” dedi.
Memurluğun ötesinde
Özen, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Mevzuat, yönetmelik okuyup, öğrenilebilir ama önemli olan hizmet verdiğimiz denetlediğimiz kişi ve kurumlarla etkili iletişim kurabilmek. Buradaki eğitimde meslekte tecrübe sahibi denetçi arkadaşların anlattıklarını can kulağı ile dinlemeniz ve onların tecrübelerinden faydalanmanız gerekli. Son olarak yaptığınız işin devlet memurluğunun ötesinde çok büyük bir sorumluluk taşıdığını unutmamalısınız.” 250 iki grup halinde yapılacak eğitimde 250 gıda kontrolörü daha gıda denetim ekibine katılmış olacak.
Umut ÖZEN