Güncel

‘İlk ve tek bağımsız sendikacılığı başlattık’ 

Türkiye’nin 6. büyük Eğitim Sendikası olan Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası (EĞİTİM GÜCÜ SEN) 2. Başkanlar Kurulu Divan Toplantısı'nı Antalya’da gerçekleştirdi. Sendika Genel Başkanı Oğuz Özat, "Türkiye'deki tek ve ilk bağımsız sendikacılığı gerçekleştirdik" dedi 

Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası (EĞİTİM GÜCÜ SEN), 2. Başkanlar Kurulu Divan Toplantısı'nı Antalya’da gerçekleştirdi. Eğitim Gücü Sendikası'nın Genel Başkanı Oğuz Özat yaptığı açılış konuşmasında il-ilçe başkanlarına katılımları ve 2021’den bu yana sahada samimiyet ve özveri ile yaptıkları çalışmalar için teşekkür ederek sendikacılığın bağımsız olmasının öneminden bahsetti. Özat, "Siyasi, dini, politik güce, akıma yaslanmadan sendikacılık yapılamayacağını söyleyenlere inat, hiçbir üst akıla biat etmeden ve üst akıldan emir almadan Türkiye'deki tek ve ilk bağımsız sendikacılığı gerçekleştirdik. Atatürk'ü, dini, inancı, ırkı, mezhebi tekelleştirmeyeceksiniz, milli ve manevi değerleri kullanarak kimseyi ötekileştirmeyeceksiniz. Asla bunları yaparak üye toplayan sendikalara benzemeyeceksiniz" diye konuştu.  

'Fırsat eşitliği kırmızı çizgimizdir'  

Teşkilatlarına engelli ve kadın hakları ve hak mücadelesi konusunda da bilgilendirmeler yapan Özat, yönetim kademelerinde engelli ve kadın yöneticilerin mutlaka bulunmasını ve mutlaka kararlara, eylem planlarına, komisyonlara katılımlarının sağlanarak toplumsal cinsiyet eşitliği ile topyekün bir yükselme ve kalkınma hedeflenmesini istedi. Özat, “Kadın kolu kurmak, 'Bu iş erkek işidir, bize karışma, biz de sana karışmayalım. Kadın kolu,' az ötede oyna' demektir.  Ben sizden tüm organlarımızı en az yüzde 30 kadın ve engelli katılımıyla oluşturmanızı istiyorum. Evi yuva yapan dişi kuş, sendikayı da kadın aklı, kadın emeği, kadın ruhsal dayanıklılığı, öngörüsü, sezgisi gibi erkeklerden üstün olan vasıflarıyla bu zamana kadar koca koca erkeklerin yönettiği sendikaları, 'yaşayan sendika'ya dönüştürecektir. Türkiye'nin en büyük, yetkili sendikasının yönetiminde 1 tane kadın yönetici yoktur. Bizim sendikamızda ise 2 tane kadın Genel Başkan Yardımcısı vardır. Disiplin Kurulu, Denetleme Kurulumuz yüzde 35 yüzde 50 aralığında kadınlardan oluşmuştur. Fırsat eşitliği kırmızı çizgimizdir. Biz sadece kadınlar Günü'nde, onu da kadının sırtının gösterildiği reklam afişleri yapan veya emeğinden gücünden yararlanıp da yöneticilik imkanı vermeyen sendikalardan olmadık, olmayacağız" ifadelerini kullandı.  

 

'Apolitik duruşumuz var' 

Genel Başkan Yardımcıları Sinem Akşemseddinoğlu, İsmail Akdağ, Orkide Kepekçi, Resul Partici, İbrahim H. Topallar, İlyas Saraloğlu, Disiplin Kurulu Başkanı Nesrin Çete, Denetleme kurulu Başkanı Uğur Gündoğdu, çalışma alanları ile ilgili bilgilendirme ve paylaşımlarda bulundu. Teşkilatlanmadan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İsmail Akdağ konuşmasında, “Biz apolitik bir sendika kurduk, apolitik çizgimizde de sendikacılığa devam edeceğiz. Bizi bir yerlerle ilişkilendirmek için inanılmaz çaba harcıyorlar. Google’a 'Eğitim Gü' yazdığınızda bile 'EĞİTİM GÜCÜ SENDİKASI kimin, hangi partiye yakın vb.' ilişkilendirme aramalarının çokluğunu görürsünüz. Bizi hiçbir parti, dini, siyasi yapı ile ilişkilendiremediler. Şimdilerde 'Rehber Öğretmenlerin Sendikası' diye bir söylemdir tutturmuşlar. Bir siyasi partinin talimatı ile ilişkilendirilmiş güdümlü sendika olmaktansa, bir branşın adıyla anılan sendika olmaktan gurur duyarım" diye belirtti. 

Paneller düzenlendi 

4 gün süren Divan Toplantısında akademisyenler Prof. Dr. Efe Efeoğlu, 'VUCA Dünyasında Liderlik', Prof. Dr. Necati Cemaloğlu, 'Lider Sendikacılık', Doç. Dr. Oğuzhan Kırdök, 'Karar Vermede Zihinsel Tuzakların Yönetimi',  Doç. Dr. Hanife Akgül, 'Ben, Beni Tanıyor muyum?', Pedagog Gamze Karademir, 'Adalet Çerçevesinden Eğitim', İsmail Yolcu, 'Kurumsal Yöneticilikte İletişim Becerileri: Hangi Sosyal Medya?' konularında eğitimler verdi. 2. Başkanlar Kurulu Divanına ev sahipliği yapan Antalya’nın EĞİTİM GÜCÜ SEN Antalya İl Başkanı Yıldız Albayrak Sargın, EĞİTİM GÜCÜ SEN'in apolitik sendika olması, farklılıklara saygılı ve farklılıkları tehdit veya zayıflık değil, fırsat olarak görüp güçlü yanları haline getiren bir sendika olduğunu vurguladı. EĞİTİM GÜCÜ SEN’in bütün bunları düzeltmeye talip olmaktan öte düzeltmek için elini taşın altına koyduğunu ve bu çabasının da sahada karşılık bulduğunu söyleyen Sargın, "Ayrıca Engelli Eğitim çalışanları, kadınlar, atanamayanlar, mülakat mağdurları gibi sendikamıza 'üye sayısı artışı' olarak yansımayacak olsa da 'eğitim sorunları' başlığının bileşeni olan toplumda dezavantajlı kesimler için yaptığı çalışmalar, EĞİTİM GÜCÜ SEN'i diğer sendikalardan ayıran farklarıdır" dedi. 

EĞİTİM GÜCÜ SEN/Bülten