İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi’nin 18’inci Dönem Olağan Genel Kurulu Seçimleri 1702 üyenin katılımıyla tamamlandı. Dört adayın yarıştığı genel kurulda Kırmızı Liste ile yarışan Mehmet Soner Akdoğan İMO Başkanı oldu. Resmi olmayan asıl ve yedek delege sonuçları ise, Kırmızı Liste 644, Beyaz Liste 396, Mavi Liste 348, Mor Liste 241 oy aldı. Asıl Yönetim Kurulu Üyeleri: Mehmet Soner Akdoğan, Hatice Onay, Mustafa Koç, Volkan Soysal, Ali Erman Aydın, Engin Yergök, İbrahim Koç olurken, Yedek Yönetim Kurulu Üyeleri ise Ayşenir Kalaycı, Tufan Kuş, Ebru Elmas, Okan Özcan Halil Can Çivik, Sadullah Kabakuşak, Soykan Bayraktar isimlerinden oluştu. Cumartesi günü 17. Dönem Yönetim Kurulu üyesi Umut Turan’ın açılış konuşmasını yaptığı Genel Kurul Toplantısı, Divan Kurulunun oluşturulmasıyla başladı. Divan Kurulu, Başkan Durmuş Nar, Başkan yardımcıları Ayşenur Kalaycı ve Tutku Kaşlıoğlu, Yazmanlar Teslime Avcı ve İmge Öcal isimlerinden oluştu. 17. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Toplantıya Antalya Milletvekillerinden Hasan Subaşı, Kemal Bülbül, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Cem Oğuz, ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Akın Akay Akıncı, Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik ve üyeler katıldı. 17. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı çalışma raporunu sundu. Dilek ve temenniler bölümünden sonra Divan Başkanı Genel Kurul Toplantısını tamamladı.
Balcı’nın vedası
Veda konuşmasını gerçekleştiren 17. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı, ekonomik krize dikkat çekerek, “Uzunca bir süredir ekonomik krizler ile mücadele etmekteyiz. Üç rakamlı enflasyon senaryolarının konuşulduğu bu günlerde, döviz kurları da maalesef hayal edemeyeceğimiz değerlere yükselmiş durumdadır. TÜİK tarafından açıklanan verilerin gerçekliği aklımızla alay eder mahiyettedir. Ülkemizdeki ekonomik krizin etkisinin henüz tam anlamıyla piyasalara yansımadığını söyleyebiliriz. Sadece geçen yıl içerisinde yüzde 50’ye varan bir döviz artışı nedeniyle, hem özel sektör, hem devlet, hem belediyeler, hem de aileler borçla yüklenilen bir dönemi yaşamaktadırlar ve bu dönemin açığa çıkaracağı problemlerle ile önümüzdeki günlerde çok daha fazla karşı karşıya kalacaklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu süreç içerisinde işini kaybeden meslektaşlarımızın sayısı her geçen gün biraz daha artmaktadır. Tasarım yapan bürolar yavaş yavaş kapanmakta, okulunu yeni bitiren meslektaşlarımızın iş bulmaları giderek imkânsızlaşmaktadır. Buna rağmen İnşaat Mühendisliği Diploması veren okul sayısı ve kontenjanları artırılmakta, dolayısıyla meslektaşlarımız her geçen gün biraz daha fazla işsizliğe mahkûm edilmektedir. Ve bugün her şeyden daha çok barışa ve kardeşliğe ihtiyacımız vardır. Güven ve istikrar içerisinde üreten, her alanda güçlü bir Türkiye’ye ihtiyacımız vardır. Çünkü dünya meselelerinde devletler gücü oranında söz sahibi olurlar. Yani haklı olmak yetmiyor, güçlü olmak da gerekiyor. Ülkemizi, topraklarımızı, değerlerimizi, geleceğimizi ve tabii ki inancın önem atfettiği değerleri korumak için güce ihtiyacımız var” dedi.
Eşitlik, özgürlük, demokrasi ve toplumsal uzlaşı
Batı standartlarında yeni bir adalet anlayışına ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Balcı, “Geleceğimizin garantisi olan çocuklarımızın korunmaya ihtiyacı var. Çocuk istismarlarının, kadın cinayetlerinin önlenebilmesi için alınacak yeni tedbirlere ihtiyacımız var. Eğitimde eşitliğe ihtiyacımız var. Gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderilmesine ihtiyacımız var. Kamuda istihdamın desteklenmesine fakat desteklenirken de denetlenmesine ihtiyacımız var. Toplumun her kesiminde baş gösteren kutuplaşma ve huzursuzluğun giderilmesine ihtiyacımız var. Kardeşçe bir arada yaşayabilmek için Eşitlik, Özgürlük, Demokrasi ve Toplumsal uzlaşıya ihtiyacımız var. Türkiye’de ekonomik dinamizm her zaman var oldu. Bugünkü ağır sorunların aşılması ve daha güçlü ve istikrarlı bir ekonomiye geçiş ancak siyasette olumlu gelişmelerle mümkün olacaktır. İleride siyasi koşullar elverişli olduğunda, umarız eğitime daha fazla önem veren, daha ileri teknolojiler kullanan ve daha yüksek verimlilikle üreten, gelirlerin daha eşit paylaşıldığı, çevreye daha saygılı bir ekonomi kurmak mümkün olur. Mühendis sayısının hızla artmasına paralel olarak yaşanan mesleki değersizleşme, mühendislerin her türlü ayrıcalığını ortadan kaldıran bir düzeye erişmiştir” diye konuştu.
Sorunlara çözüm bulmak için
Kırmızı Liste ile yarışan Mehmet Soner Akdoğan ise, demokrat, çağdaş, katılımcı ve şeffaf bir anlaşışla yönetime talip olduğunu dile getirerek, “Bugün şubemizin 18. Dönem Genel Kurulunu yapmak için toplanmış bulunuyoruz. Meslektaşlarımız ve odamız için yeni bir dönem başlayacak. 18. Dönem için aday olan bizlerin ise yeni dönem için hedefi, meslek büyüklerimizin büyük zorluklarla şubemizi getirdiği noktadan alarak, çıtayı yükseltmek, oda geleneklerinden uzaklaşmadan demokrat, çağdaş, katılımcı ve şeffaf bir anlayışla, her kesimden meslektaşlarımızla birlikte, kentimiz, ülkemiz ve kamu yararı için, çalışmalar yürütmektir. Bizler aktif olarak meslek hayatlarını sürdüren, meslektaşlarımızın karşılaştığı sorunları bizzat yaşayarak gören bir ekip olarak; birlik ve beraberliği sağlamak ve sorunlarımıza yeni yaklaşımlarla çözümler bulmak için adayız. Amacımız hiçbir meslektaşımızın kendisini dışlanmış hissetmediği her görüşe, her kesime, her üyemize eşit mesafede tarafsız, şeffaf ve ana ilkesi “Mühendislik Etiği” olan diyalog yollarının tüm kurum, kuruluş ve meslektaşlarımızla her zaman açık olduğu, dinamik, enerjisi yüksek ve katılımcı yönetim anlayışını şubemizde hakim kılmaktır” dedi.
‘Komisyonlar kurulacak’
Yapacaklarını anlatan Akdoğan, “Bu yönetim anlayışıyla birlikte, şubemizde, mevcut komisyonlara ek olarak geoteknik, şantiye, yapı denetim gibi alanlarda, sorunlara hakim ve bu çalışma gruplarında bulunmaya istekli üyelerimizin katılımlarıyla komisyonlar kurulacaktır. Komisyonlarda yapılan çalışmalar neticesinde tespit edilen sorunlar ve çözümleri için tüm kararlılığımızla mücadele verilecektir. Ayrıca, projelendirme hizmetlerinin her bir ayağını oluşturan proje üreten meslektaşlarımız, yapı denetim kuruluşları ve idarelerle sağlayacağımız ortak çalışma grubu ile projeler konusunda ortaya çıkan sorunlara çözüm arayacağız. Projecilik faaliyeti gösteren üyelerimiz için proje bedellerinin resmi gazete yayınlanan asgari ücret tarifesinin hayata geçirilmesi için gerekli çalışmalar yapılacaktır. Ayrıca projecilik faaliyeti gösteren üyelerimiz için vergi oranlarının indirilmesi gibi konularda da gerekli girişimlerde bulunacağız. Örneğin avukatlık hizmetlerinde KDV oranı yüzde 8’e düşürülmüştür. Mühendislik hizmetlerinde yüzde 18 olan KDV oranın çok yüksek olduğunu düşünmekteyiz. Kamu kurumlarında çalışan meslektaşlarımızla mutlaka iletişim halinde olacağız. Sorunlarına yetkimiz sınırlarında çözüm arayacağız, ayrıca mesleki sorunlarımızın çözümünde, çözüm ortağı olmalarını sağlayacağız. Odamızı güçlü kılan üyelerimizin birlikteliğidir. Bu birliktelik öncelikle sosyal ve kültürel faaliyetlerle sağlanabilmektedir. Üyelerimizin kendi aralarındaki iletişimi kuvvetlendirmek adına sportif turnuvalar, teknik ve kültürel geziler, koro çalışmaları vb. aktiviteleri arttırmak ve gelenek haline getirmek niyetindeyiz. Ayrıca şubemizin basılı yayın organı olan Antalya Bülten’i yaşatma adına yılda bir kez de olsa tekrar hayata geçirmek istiyoruz. Gelişen teknoloji şubemizde aktif olarak kullanılacaktır. Şubemiz üyelerine özel bir mobil uygulama geliştirilecektir. Odanın faaliyetleri, eğitimleri, şube yönetim kurulu tarafından yapılan açıklamaları, mesleğimizi ilgilendiren gelişmeler, ülke ve kent sorunları ve çözüm önerileri uygulama üzerinden takip edilebilecektir. Ayrıca mobil uygulama üzerinden anketler düzenlenerek üyelerimizin görüşleri alınacaktır. Yine bu uygulama üzerinden şubemizle anlaşmalı ticari kurumların sağladığı kampanya ve indirimlere üyelerimizin hızlıca ulaşması sağlanacaktır” diye konuştu.
Esra ALTUNKES
İMO ‘Akdoğan’ dedi
Bunlar da ilginizi çekebilir