Evde yapılan konservelerin hayatı tehdit ettiği yönünde uyarılarda bulunan Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, meyve ve sebzeleri mevsimi dışında da tüketebilme imkanı sağlayan konservelerin geleneksel yöntemlerle evlerde yapıldığını hatırlatarak, konservelerdeki en büyük tehlikenin Clostridium botulinum toksini olduğunu ve bu toksin organları felç edebileceğini söyledi. Manavoğlu, “Bu madde ayrıca botoks işleminde kullanılan bir bileşendir. Bu madde, botox işlemi sırasında işlem yapılan bölgeyi 7 ay boyunca felç edebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, istenilen sıcaklığa ulaşmanın gerekliliğidir, bu sıcaklık 120 dereceyi görmelidir. Normal tencerelerle bu derecelere ulaşmak mümkün değildir. Bu nedenle özel basınç yaratan konserve tencerelerinin kullanılması gerekmektedir. Atmosfer basınç seviyesinde normal bir tencerede ulaşılabilecek sıcaklık sadece 100 derecedir. Bunun dışında kullanılan ürünlerin asit değerinin yüksek olması gerekmektedir” dedi.
Mikrobik ortama dikkat
Botulizm tehlikesinden uzak kalmak için evde konserve yaparken çok dikkatli olmak gerektiğini hatırlatan Ali Manavoğlu, “Ayrıca kullanılan malzemelerin, cam kavanoz ve kapağın bir kere kullanılması gerektiğini unutmamak önemlidir. Kullanılacak ürünlerin kalitesinin iyi olması gerekmektedir; çürümüş veya ezilmiş, kalitesi düşük ürünler tercih edilmemelidir. Konserveler hazırlandıktan sonra kapatıldığında, konserve gerçekleşirken kapakta bombaj olup olmadığını gözlemlemek gerekmektedir. Eğer bombaj olmuşsa o ürün tüketilmemelidir. Mikrobik bir ortam başlamış ve bombaj olmuşsa, kapağın kolay açılmamasına dikkat edilmelidir. Ürünler kuru ve serin bir yerde saklanmalıdır. Ayrıca, bağışıklık sisteminin de olumsuz etkilenebileceği unutulmamalıdır. Evde yapılmış hazır konservelerde toksin veya diğer zararlı mikroplar olabilir. Evde yapılan konservelerde herhangi bir şüpheniz varsa, yiyecekleri yemeyin, atın. Ev yapımı konserve gıdaları, direkt olarak tüketmekten ziyade yemeden önce 15- 20 dakika boyunca pişirilmesi çok önemli” dedi.
ESRA ALTUNKES