Antalya'da tropikal meyve ağaçlarının bölgeye iyi adapte olması, iyi ürün vermesi ve diğer ürünlere göre gelirinin yüksek olması, Gazipaşalı çiftçileri, tropikal meyve üretimine yöneltti. İlçedeki tropikal meyve üretimi muz ile başlarken, bunu avokado takip etti. Bölgede longan, lychee (liçi), passiflora, guana, mango, papaya ve pitaya gibi ürünlerin yetiştiriciliği de hızla yaygınlaştı. En fazla üretimi yapılan muz ve avokado için pazar oluşturulurken, ilçede mangoda da bahçeleşmeye geçildi. 20 dekar örtü altı üretim yapılırken, 60 dekar açık alanda bahçeleşmeye geçildi. İlçede örtü altı ve açık alanda olmak üzere yaklaşık 30 dekar alandan meyve hasadı yapılmaya başladı.
Gazipaşa'da ilk hasat ise ilçe merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Muzkent Mahallesi'nde, Hatice Güven ve ortağı Sefa Oğuz'un 4 yıl önce 2 dekar örtü altına kurduğu mango bahçesinde başladı. Olgunlaşan mangolar, tek tek makasla kesilerek paketleniyor. Mangolar, büyük marketler ve otellerin yanı sıra Alanya'daki semt pazarlarına gönderiliyor.
'Eşimin hayalini gerçekleştiriyorum'
Üretici Hatice Güven, mango yetiştiriciliğinin, kaybettiği eşi Numan Güven'in hayali olduğunu söyledi. Eşinin vefatından sonra kendisinin Sefa Oğuz'la işe devam ettiğini ve 4 yıl önce projeyi başlattıklarını kaydeden Güven, "Eşimin hayallerini ben devam ettirmek istiyorum. 4 yıl önce 2 dekar kapalı alana 84 adet mango fidanı ektik ve ilk hasadımızı geçen yıl yapmıştık. İlk hasadımızda 2 bin 350 adet meyve aldık. Yaklaşık 50 bin lira kazandık. Bu yılki hasadımızda 5 bin mango meyvesi bekliyoruz. Ortalama 100 bin lira gelir hedefliyoruz" dedi.
Üretim iç piyasayı karşılıyor
Çelik Fidancılık danışmanı İlhan Alçar ise mango fidelerini Gazipaşa'da yetiştirdiklerini kaydetti. Tropikal meyvelerin Türkiye'de özellikle mangonun yaygınlaşması için çalıştığını belirten Alçar, "Zaman içinde ciddi bir ilgi oluştu. Muz ve narenciyedeki gelir kaybından dolayı çiftçide bir ilgi var. Fakat meyveye geçme zamanı biraz uzun olduğu için mangoya biraz tedirgin bakılıyor. Gazipaşa çevresinde bu sene içerisinde 15- 20 dekar sera, açıkta ise 50- 60 dekar ekim yapıldı. Giderek mango ekimi artıyor. Türkiye'deki üretim şu an iç piyasayı karşılıyor. Zaman içinde ihracata dönük işlemlerin olacağına inanıyoruz" dedi.
Yeni gelir kapısı
Hasat döneminde bahçelerde meyve ve ağaç gelişimini kontrol ettiklerini anlatan İlhan Alçar, Bu serada yapılan ekimlerden sonra kontrollerimizi yapıyoruz. Mango fidanındaki gelişmelere bakıyoruz. Tabi ki bunların da çiftçiler arasında örnek oluşturması lazım. Bakımı kolay ve bu yöreye çok uygun bir ürün. Çiftçilere yeni bir gelir kapısı olmasını umuyoruz" diye konuştu. Mango Fidancılık A.Ş.'nin sahibi Mustafa Ezici ise Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yılda 600 bin ton mango tüketildiğini, bunun ekonomik değerinin ise 1,2 milyar euro olduğunu söyledi. Gazipaşa'da hasadı yapılan mangoyu Alanya'da tezgahında satışa sunan pazarcı esnafı Mehmet Türköz ise tropikal meyve ve sebzelerin ilgi gördüğünü söyledi.
DHA
Gazipaşa'da ilk hasat ise ilçe merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Muzkent Mahallesi'nde, Hatice Güven ve ortağı Sefa Oğuz'un 4 yıl önce 2 dekar örtü altına kurduğu mango bahçesinde başladı. Olgunlaşan mangolar, tek tek makasla kesilerek paketleniyor. Mangolar, büyük marketler ve otellerin yanı sıra Alanya'daki semt pazarlarına gönderiliyor.
'Eşimin hayalini gerçekleştiriyorum'
Üretici Hatice Güven, mango yetiştiriciliğinin, kaybettiği eşi Numan Güven'in hayali olduğunu söyledi. Eşinin vefatından sonra kendisinin Sefa Oğuz'la işe devam ettiğini ve 4 yıl önce projeyi başlattıklarını kaydeden Güven, "Eşimin hayallerini ben devam ettirmek istiyorum. 4 yıl önce 2 dekar kapalı alana 84 adet mango fidanı ektik ve ilk hasadımızı geçen yıl yapmıştık. İlk hasadımızda 2 bin 350 adet meyve aldık. Yaklaşık 50 bin lira kazandık. Bu yılki hasadımızda 5 bin mango meyvesi bekliyoruz. Ortalama 100 bin lira gelir hedefliyoruz" dedi.
Üretim iç piyasayı karşılıyor
Çelik Fidancılık danışmanı İlhan Alçar ise mango fidelerini Gazipaşa'da yetiştirdiklerini kaydetti. Tropikal meyvelerin Türkiye'de özellikle mangonun yaygınlaşması için çalıştığını belirten Alçar, "Zaman içinde ciddi bir ilgi oluştu. Muz ve narenciyedeki gelir kaybından dolayı çiftçide bir ilgi var. Fakat meyveye geçme zamanı biraz uzun olduğu için mangoya biraz tedirgin bakılıyor. Gazipaşa çevresinde bu sene içerisinde 15- 20 dekar sera, açıkta ise 50- 60 dekar ekim yapıldı. Giderek mango ekimi artıyor. Türkiye'deki üretim şu an iç piyasayı karşılıyor. Zaman içinde ihracata dönük işlemlerin olacağına inanıyoruz" dedi.
Yeni gelir kapısı
Hasat döneminde bahçelerde meyve ve ağaç gelişimini kontrol ettiklerini anlatan İlhan Alçar, Bu serada yapılan ekimlerden sonra kontrollerimizi yapıyoruz. Mango fidanındaki gelişmelere bakıyoruz. Tabi ki bunların da çiftçiler arasında örnek oluşturması lazım. Bakımı kolay ve bu yöreye çok uygun bir ürün. Çiftçilere yeni bir gelir kapısı olmasını umuyoruz" diye konuştu. Mango Fidancılık A.Ş.'nin sahibi Mustafa Ezici ise Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yılda 600 bin ton mango tüketildiğini, bunun ekonomik değerinin ise 1,2 milyar euro olduğunu söyledi. Gazipaşa'da hasadı yapılan mangoyu Alanya'da tezgahında satışa sunan pazarcı esnafı Mehmet Türköz ise tropikal meyve ve sebzelerin ilgi gördüğünü söyledi.
DHA