Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, kırmızı et fiyatlarının yüksek olduğu yönünde kamuoyunda yaratılan algının yanlış olduğunu öne sürerek bu duruma tepki gösterdi. Kırmızı et olarak sadece antrikot, bonfile gibi birkaç ürünün fiyatının öne çıkarıldığına dikkat çeken Yardımcı, “Son zamanlarda kırmızı et üzerine spekülasyonlar iyice arttı. Bir danada sadece birkaç kilo çıkan antrikot veya bonfilenin fiyatı herkesin dilinde. Isıtıp ısıtıp vatandaşın önüne koyuyorlar. Et şöyle pahalı, böyle pahalı diye. Bu da yetmezmiş gibi her gün bir bilim adamı çıkıp ‘aman kırmızı et yemeyin hasta olursunuz’ filan diyor. Oysa bunların hiçbirinin gerçekliği yok” dedi.
Tavukta yüzde 100 artış
Kırmızı etin insan sağlığı için aslında en gerekli gıdalardan biri olduğunu savunan Yardımcı, “Sağlık için gerekli tüm vitaminler kırmızı ette mevcut. Vatandaşa kırmızı et yemeyin demek aslında yapılacak en büyük kötülük. Etin pahalı olduğu yolundaki spekülasyonlar da bir algı yaratma çabasından başka bir şey değil. Kırmızı etin fiyatını dillerine dolayacaklarına asıl beyaz ete, tavuğa baksınlar. 4-5 liraya sattığımız tavuk şimdi 8-10 lira. Yüzde yüz zamlandı. Niye böyle oldu, nasıl bu kadar zamlandı bunu araştırsın, bunu sorgulasınlar. Biz kasaplar olarak her türlü denetime açığız. Biz de isteriz vatandaşımız ucuz et yesin. Bunun için hükümetimize sürekli KDV’yi düşürün çağrısı yapıyoruz. Ancak her şeye rağmen kırmızı et iddia edildiği gibi çok pahalı da değil” diye konuştu.
İki yılda sadece 2 lira zam
Son iki yılda kırmızı ete sadece 2 lira zam yapıldığına dikkat çeken Başkan Yardımcı şunları söyledi; “Her nedense konu kırmızı et olduğunda basın kuruluşları da çok aktif, Bakanlık da. Kasap esnafı her zaman devletinin, hükümetinin yanında yer almıştır. Suçumuz bu mu? Bize gösterdikleri hassasiyeti tavuk etine de göstersinler. Tavuktaki yüzde yüz fiyat artışı niye kimseni dikkatini çekmiyor. Niye bu anormal artış sorgulanmıyor veya basında yer almıyor merak ediyorum. Ayrıca kırmızı et olarak fiyatının dışında dikkat edilmesi gereken şeyler var. Örneğin hazır köfteler. 650 gram hazır köfte 3,5-4 liraya satılıyor. Bunu topraktan yapsan yine maliyeti bu fiyattan fazla tutar. Bunu kimse dillendirmiyor. Varsa yoksa etin pahalılığı. Artık yeter. Kasap esnafı bu spekülasyonlardan dolayı mağdur oluyor.”
Yunus ERDOĞAN