Antalya Aile Hekimleri Derneği (ANTAHED) Başkanı Tayyar Asrık, Kurban Bayramı’nda şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini anlattı. Kurban Bayramı’nda tatlı, şeker tüketimine ek olarak kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığının arttığına dikkat çeken Tayyar Asrık, “Etler kesilip, en az 8 saat bekletildikten sonra tüketilmelidir. Özellikle mide şikayetleri olanların etleri 24 saat beklettikten sonra yemeleri gerekir. Bayram sabahı kurban kesme telaşı olanlar kahvaltı öğününü atlayabilir. Mümkün olduğunca kahvaltı yapılmalıdır. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı, diyabet hastalığı ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmelidir asla aşırıya kaçmamalıdır” diye konuştu.
Eti haşlayarak yiyinBayram sabahında güne 2 bardak su içerek başlamanın son derece sağlıklı olacağını anlatan Tayyar Asrık, “Bayram sabahı genelde kahvaltıyı atlatır insanlar kurban telaşı yüzünden. Bayramda kan şekerini dengelemek adına evden çıkmadan önce kuru ve ya taze meyve ve ya ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar tercih edebilirler. Etlerin yanına pirinç ve makarna yerine, bulgur, esmer pirinç, asitli içecekler yerine ise yoğurt, cacık, ayran tercih edilmelidir. Bayramlarda çay-kahve tüketimi de artmaktadır. Bu da uykusuzluk, kalp çarpıntıları ve mide şikayetlerini artıdır. Bu nedenle kahve ve çay tüketimi sınırlandırılmalıdır. Kırmızı et tüketiminde sıklık azaltılıp haşlama öncelikli olmak kaydıyla, fırınlama ve ızgara yöntemleri kullanılarak pişirilmesi daha güvenli olmaktadır” dedi.
Diyetin dışına çıkmayın Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertliğin, sindirimde zorluğuna yol açabileceğine dikkat çeken ANTAHED Başkanı Tayyar Asrık, “Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı, diyabet ve hipertansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmelidir. Fazla miktarda tüketilen kırmızı et kalp hastalarında damarlarda plakların oluşmasına, tansiyon hastalarında ise tansiyonun kontrol edilemeyecek kadar yükselmesine neden olabilmektedir” şeklinde konuştu. Böbrek hastalarının fazla miktarda protein alımının risk teşkil ettiğini anlatan Tayyar Asrık, “Fazla alınan protein böbreklere yük yapar ve üremi gelişme riski artar. Herhangi bir kronik hastalığı nedeni ile özel diyet uygulaması gerekenler bayram süresince de diyetlerinin dışına çıkmamalıdır” dedi. Konuşmasının bir bölümünde mangala gideceklere ve sakatat yiyecek olanlara seslenen Tayyar Asrık, “Mangalda etler çok fazla kızartılmamalıdır. Kömür gibi kızaran etler aynı zamanda yüksek miktarda kanserojen madde içerir. Bayramda sakatat tüketimi de artar. Başta karaciğerde olmak üzere diğer organlarda da birçok toksik madde birikimi vardır. Özellikle kalp-damar hastaları içerdiği yüksek miktardaki kolesterolden dolayı sakatatlardan uzak durmalıdır” diyerek önerileri anlattı.
Esra ALTUNKES