Antalya Tabip Odası Başkanı Dr. Adnan İş, mangalda et pişirirken dikkat edilmesi gereken noktaları Akdeniz Manşete anlattı. “Etin mangalda fаzlа kаlmаsı kansеrojеn madde oluşmasını sağlamaktadır” diyen ve mangalın yanlış pişirme ve temiz olmayan koşullar nedeni ile birçok hastalığa neden olabileceğinin altını çizen Dr. İş, “Dışarıda hazırlanan mangal hijyenik değildir. Kurallara uymadan yapılan mangal hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Bu süreç yavaş gelişen, sonradan ortaya çıkan hastalıklara yakalanma riskini doğurduğu için çoğu insan mangalı suçlamayı aklına bile getirmez” dedi. Mangal yaparken özellikle saf odun kömürü kullanılması gerektiğini vurgulayan İş, “Piknikçilerin iyi bir mangal keyfi yapabilmesi için yanları delikli ve sacı kaliteli, bir mangal almaları gerekmektedir. Açıkta, ateş üzerinde ızgara yapılan et türlerinde oluşan kimyasalların DNA üzerinde kanser yapıcı etkide değişikliklere neden olduğu yapılan çalışmalarla ortaya çıkmıştır” diye konuştu.
Hastalıklara davetiye
Etin özellikle ateşe fazla yaklaştırılmaması gerektiğini anlatan Dr. Adnan İş şöyle devam etti: “Et ateşe temas ettiğinde veya ateşe yakın mesafede olduğunda kanserojen madde oluşma riski artıyor. Mutlaka etle ateş arasında mesafe olması gerekmektedir. Mangalda kullanılacak etten yağ kısımlarının ayrılması lazımdır. Etin mangalda kalma süresinin uzamaması gereklidir. Et yerine kırmızı ete göre daha çabuk pişen tavuk, balık gibi beyaz et türleri tercih edilebilir. Et ürünleri sıcakta çok çabuk bakteri ürettikleri için besin zehirlenmesine neden olabilmektedir. Mutlaka araçta piknik alanına gidene kadar iyi muhafaza edilmeli ya da yakın piknik alanlarına gidilmeli. Ateşe doğrudan temas eden et yüksek düzeyde zararlı madde oluşturmaktadır. Etin kor ateşinde pişirilmesi gerekmektedir.”
Esra ALTUNKES