Dr. Yavuz İpekli, aşırı sıcaklarda vücutta ani tuz kaybı yaşanmasının, yazın ishal vakalarında artışa neden olduğunu belirterek tavsiyelerde bulundu
Aile Hekimi Dr. Yavuz İpekli, yaz sıcaklarında hem yetişkinlerde hem de çocuklarda ishal ve bağırsak rahatsızlıklarının arttığına dikkat çekerek, “ Besinlerin çok çabuk bozulup, bakterilerin kolayca üreyebildiği sıcaklarda her zamanki hijyen ve beslenme alışkanlıklarının dışına çıkıp biraz daha özen gösterilmesi gerekir” dedi. Açıkta satılan gıdaların tüketilmemesi gerektiği üzerinde duran Yavuz İpekli, “Açıkta satılan gıdalar sakıncalıdır. Özellikle ev dışında salata hariç ürün tüketilmesin. Mayonez, ketçap, hardal, krema gibi soslar sağlıksız oldukları gibi yazın çok daha kolay bozuluyor. Bunları tüketenlerde ciddi yaz ishalleri oluyor” diye konuştu.
Belirtileri neler
İshal belirtisinin bulantı, kusma, karın ağrısı, susuzluk hissi, idrar miktarında azalma olduğunu söyleyen İpekli, “Yaz sıcaklarında özellikle sindirimi kolay, serin ve sıvı ağırlıklı besinlerin tercih edilmesi gerekir. Doğal yoğurt ve ayran, peynirler yanında taze mevsim meyveleri her gün tüketilmeli. Mikrop içeren suların içilmesi, bu sularla sebzelerin ve meyvelerin yıkanması ishal vakalarını artırır. İshal gelişen kişilerden bu mikroplar dışkı ağız yoluyla bulaşabileceği için el yıkanması ve kirli ellerin ağza götürülmemesi önem kazanmaktadır. Yaz aylarında et, tavuk ve süt ürünleri sıcak ortamlarda bekletildiği takdirde besin zehirlenmelerine yol açabilmektedir Et, süt ve süt içeren tatlı, dondurma gibi yiyecekler güvenli yerlerden alınarak tüketilmeli ve her zaman buzdolabında saklanmalıdır” diye konuştu.
Öldürücü olabilir
Küçük çocuklarda ishalin öldürücü olabildiğinin altını çizen İpekli, “Küçük çocuklarda ishal özellikle kusma varlığında büyük su kayıplarına yol açar, yeterli su verilmediği takdirde öldürücü olabilir. Bu yüzden kusması olan çocuklara bol bol su içirilmesi gerekir. Ayrıca, ek olarak yağsız çorba, pirinç suyu ve seyreltilmiş sütle hazırlanmış muhallebi, ayran, elma suyu gibi sıvılar susuzluğu önlemek, aynı zamanda kalori ihtiyacını karşılamak için verilebilir. Mümkün olduğunca bebeklere anne sütü verilmelidir. Anne sütü ishalden koruyan önemli bir besin kaynağıdır. Hasta olduğu zaman anne sütü alan bebekler daha çabuk iyileşir. Altı aylıktan küçük ve henüz ek gıdaya başlanmamış bebeklerde emzirme sıklaştırılır. Bebek aldığı takdirde aralıklı kaynatılmış ılık su verilebilir” şeklinde konuştu.
Hacer ARSLAN-stajyer muhabir