Güncel

‘Sendikal mevzuat demokratikleştirilmeli’ 

DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi ve Genel-İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Vedat Küçük,  ‘Sendikal mevzuatımızın demokratikleştirilmesi ve normlarına uygun hale getirilmesi için mücadele veriyoruz" dedi 

Abone Ol

DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi ve Genel-İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Vedat Küçük,  ‘ Dev Sağlık-İş Sendikası’nın baraj altında kaldığı istatistiklerle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na itirazda bulunduklarını hatırlattı. Sendikal mücadelenin önemine dikkat çeken Başkan Vedat Küçük, “ Türkiye'de sendikal mevzuat bir bütün olarak aslında ILO'nun temel örgütlenme özgürlüğüyle ilgili temel sözleşmelerine aykırı. Sendikal barajlar da böyle, yetki prosedürlerimiz de böyle. O nedenle biz sendikal mevzuatımızın demokratikleştirilmesi ve normlarına uygun hale getirilmesi için mücadele veriyoruz” dedi. 

 

‘Sözleşme oranları düşük’  

Türkiye'de, tüm sendikalara üye, sendikalı işçi sayısının 2 milyon 512 bin olduğunu hatırlatan Başkan Vedat Küçük, “Toplu iş sözleşmesi kapsamı daha da düşük. Aynı zamanda bu istatistikte iş kolu barajı diye tarif ettiğimiz toplu iş sözleşmesini yapmak için gerekli olan iş kolu barajının geçen sendikalar da açıklanıyor. Bu açıdan bakıldığında DİSK'e bağlı sendikalar içerisinde iş kolu barajını geçen sendikamız sayısı 6’dan 9’a yükseldi. DİSK'in üye sayısında da bir önceki döneme nazaran önemli bir artış söz konusu. DİSK'in toplam üye sayısı 300 binlere doğru yaklaşıyor. Bu süreçte biliyorsunuz yüzde bir iş kolu barajı tümüyle antidemokratik bir biçimde 12 Eylül'den beri getirilen bu sendikal barajların sendikal örgütlenmeye, uluslararası sözleşmelere, ILO sözleşmelerine aykırı olduğunu ve barajların kaldırılması gerektiğini DİSK olarak hep söylüyoruz. Bunun mücadelesini veriyoruz. Diğer taraftan iş kolu barajını geçen sendikalarımızda toplu iş sözleşmesi yapma yetkisini kazanıyor” diye konuştu.  

 

‘Asgari ücretliler ülkesi oldu’ 

Türkiye'yi bir asgari ücret ülkesi haline getiren şeyin ankidemokratik hükümler olduğunu hatırlatan Başkan Vedat Küçük şöyle devam etti: “Türkiye'de sendikal mevzuat bir bütün olarak aslında ILO'nun temel örgütlenme özgürlüğüyle ilgili temel sözleşmelerine aykırı. Sendikal barajlar da böyle, yetki prosedürlerimiz de böyle. Yani sendikal mevzuatımız tümüyle özellikle 12 Eylül'den bu yana antidemokratik hükümlerle dolu. O nedenle biz sendikal mevzuatımızın demokratikleştirilmesi ve normlarına uygun hale getirilmesi için mücadele veriyoruz. 6356 sayılı sendikalar kanunu artık 12 yılı geride bıraktı. Bu mevzuatın değişmesi, demokratikleştirilmesi ve başta da bu antidemokratik barajların kaldırılması şarttır. Yoksa Türkiye sendikalaşma oranında, işçi hakları noktasında en kötü ülkelerden bir tanesi olmaya devam edecektir. Türkiye'nin hep bir asgari ücret toplumu olduğunu söylüyoruz. Türkiye'yi bir asgari ücret ülkesi haline getiren şey bu antidemokratik hükümler, sendikal barajlar başta olmak üzere sendikal mevzuatımızın antidemokratik yapısıdır.”