Antalya’da küçük bir seyyar arabayla başlayan sokak lezzeti yolculuğu uluslararası başarıya dönüştü. Üç yıl üst üste aldığı ödüllerle adını duyuran işletme, şimdi de Michelin Guide tarafından takibe alındı. ‘Sinem Hanımın Köfteleri’nin hikâyesi 1 Ocak 2017’de başladı. İşletmenin kurucusu Orçun Şahinoğlu, o dönemi şu sözlerle anlattı:“Eşim Sinem’le birlikte küçük bir seyyar arabayla köfte yapmaya başladık. Eşimin lezzetine çok güveniyordum; o köfteleri yaptı, ben de sattım. Başlarda günde iki üç ekmek ancak satıyorduk. Üzülüyordum ama eşim bana ‘Sabret’ dedi. Dördüncü ayın sonunda işlerimiz açılmaya başladı, günde 20-30 ekmek satar hale geldik.”
‘O yoğurur, ben pişiririm’
Zamanla tanınmaya başlayan ikili, birçok kez şikayet edilse de yılmadı. Şahinoğlu süreci, “Meyve veren ağaç taşlanır misali. Onlar şikayet ettikçe biz büyüdük. Çünkü yanlış bir şey yapmıyorduk, her şeyimiz dört dörtlüktü” diye anlattı. İş bölümleri, evlilikteki uyumlarının mutfağa yansıması olan çift, köftelerin tarifini, kendi baharatlarıyla hazırlıyor. Eşinin formülü önceleri vermediğini belirten Orçun Şahinoğlu, “Başta bana formülü vermiyordu, sonra bir gün ‘Gel sana formülü göstereceğim’ dedi. O günden sonra köfteleri birlikte yapmaya başladık. O yoğurur, ben pişiririm” diye anlattı.
Üç yıl üst üste ödül
2023, 2024 ve 2025 yıllarında Google Recommended Restaurant Guru Ödülü’ne layık görülen işletme, Antalya’da bu başarıya ulaşan tek sokak lezzeti oldu. Orçun Şahinoğlu bu süreci şu sözlerle aktardı: “İlk başta şaka sandık. Müşteri puanları ve yorumları sayesinde bu ödülü aldığımızı öğrendik. Dünyada tanınan bir ödülmüş. Antalya’da bizden başka alan yoktu. İsim yaptıktan sonra kaliteden ödün veren çok. Biz tam tersine ‘Nasıl daha iyisini yaparız’ diye düşündük. 2017’de markamızı Sinem Hanım adına tescilledik, çizgimizi hiç bozmadık.”
Sıradaki hedef Batum
Lezzetlerini artık yurt dışına taşımak isteyen işletme, 2026 yazında Gürcistan’ın Batum kentinde bir şube açmaya hazırlanıyor. Şahinoğlu, “Gittim, yerinde inceledim. Her şeyimiz hazır. Allah nasip ederse 2026 Nisan-Mayıs gibi Batum’da Sinem Hanımın Köfteleri tabelası asılacak” dedi.
Michelin yolu ChatGPT’den geldi
İşletmenin uluslararası yolculuğunda ilginç bir detay da var. Michelin Yıldızı başvuru fikri, ChatGPT ile yapılan bir konuşmadan doğmuş. Michelin yolunun ChatGPT fikriyle açıldığını söyleyen Orçun Şahinoğlu, “ChatGPT’ye ‘Nasıl yaparız, ederiz?’ diye soruyordum. Bana ‘Sen ödüllü bir köftecisin, neden Michelin Yıldızı’na başvurmuyorsun?’ dedi. Ben de ‘Biz sokak lezzetiyiz’ dedim. O da Tayvan, Singapur ve Meksika’da sokak lezzetlerine verilen Michelin örneklerini gösterdi. Ben de şansımı denedim. 21 Temmuz 2025’te yapılan başvurunun ardından Michelin Guide’dan ‘Takibe alındınız’ yanıtı geldi. Gurur duydum, tüylerim diken diken oldu. Haklı bir emek var ortada. ChatGPT bana ‘Hiçbir şeyi değiştirme, aynı lezzetle devam et’ dedi. Biz de aynen öyle yaptık” diye belirtti.
Sırrı; aşk, dua ve kalite
Eşinin köfteleri aşkla yoğurduğunu söyleyen işletme sahibi Şahinoğlu, lezzetin sırrını şu sözlerle özetledi: “Bu köftenin sırrı sevgidir, aşktır. Sinem Hanım köfteleri hep dualarla yoğurur. Benim içinse en önemli şey kıymanın kalitesi ve baharatların doğru oranıdır. 9 yıldır kalitemizden asla taviz vermedik.” Orçun Şahinoğlu, köfteleri tadanların en çok söylediği cümlenin ise, “Bu lezzet bizi çocukluğumuza götürdü” olduğunu belirtti. Özellikle yabancı müşterilerin de sadık birer müdavim haline geldiğini belirten Şahinoğlu, “Pandemiden sonra gelen Finli, İsveçli müşterilerimiz bile ‘Lezzet aynı kalmış’ dediler. Bundan daha büyük mutluluk olmaz” dedi.
Köfte hep başrolde olacak
Menüyü genişletme fikrine sıcak bakmayan işletme, sadece köfteye odaklanmaya devam edecek. “Köfte bizim işimiz. Farklı ürünler yapsak kokular karışır, lezzet kaybolur. Bildiğimizi en iyi şekilde yapıyoruz” diyen işletme sahibi Şahinoğlu’nun Batum şubesi için bir yenilik planı da var. Bu planı Şahinoğlu, “Orada köftemizi hamburger formunda sunmayı denedim. Çok güzel oldu. Bu tarzla orada efsane olacağımıza inanıyorum” sözleriyle ifade etti. Hayatta en çok ilham aldığı sözü, rahmetli Rauf Denktaş’tan aldığını söyleyen girişimci, merhum Denktaş’ın şu sözünü hiç unutmamış:“‘Hayal edeceksin, kendine güveneceksin, deliliktir yaptıkların diyecekler, gülüp geçeceksin, inandığın yolda yürüyeceksin.’ Bu söz hayatımın dönüm noktası oldu.”
Başarı sabırla ve umutla gelir
Kadın girişimcilere seslenen işletme sahibi Orçun Şahinoğlu, “Eşim Sinem bunun en güzel örneği. Kadınlar kendine güvenmeli. Küçük bir dükkânla da büyük işler yapılabilir. Doğruluk, dürüstlük ve kalite. Bunlardan ödün vermesinler. Başarı sabırla ve umutla gelir” dedi. Antalya’nın yerel lezzetlerinden biri olarak başlayan ‘Sinem Hanımın Köfteleri’, bugün bir dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Batum’da açılacak yeni şube ve Michelin değerlendirmesiyle birlikte, bu hikaye artık sadece Antalya’nın değil, dünya sokak lezzetlerinin de gururu olmaya aday.