Muz, avokado, yenidünya, mango, papaya, pitaya (ejder meyvesi) gibi tropikal meyveler, zaman zaman mevsim normallerinin üzerine çıkan hava sıcaklığından olumsuz etkileniyor.Tropikal meyve üretiminin önemli bir kısmının yapıldığı ilçedeki çiftçiler sulama sayısını artırarak, seralara "gölge tozu" ve "üst örtü" uygulaması yaparak ve bitkilere kil ile kalsiyum desteği vererek ağaçlar ile ürünlerini sıcaktan korumaya çalışıyor.Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, AA muhabirine, "yüzyılın sıcağı" diye adlandırılan sıcakların, nem oranını yüzde 10-15'lere düşürdüğünü, bu durumun tropikal meyve sera ve bahçelerine zarar verdiğini söyledi.Açık alanda yetişen tropikal meyvelerin sıcaktan daha fazla etkilendiğini anlatan Göktepe, "Sıcak havalar özellikle avokadonun meyve dönemine denk gelmesi nedeniyle üretimde ciddi bir kayba neden oluyor. Şu anda bu sıcak havalar bazı avokado bahçelerine oldukça zarar vermiş durumda. Mahsulün yarısı ağaçlardan kendiliğinden yere dökülüyor." dedi.Bu konuda üreticilere uyarılarda bulunduklarını ifade eden Göktepe, alınacak önlemlerle sıcaklıkların vereceği hasarın en aza düşürülebileceğini dile getirdi.Göktepe, önlemlerin seralarda daha kolay alındığını vurgulayarak, "Açık alanda yetişen avokadolar iki güne bir sulanmalı. Yapraklarda ve meyvede yanmanın azaltılması ve meyvenin nispeten dökülmesini önlemek için kil uygulaması yapılmalı. Dönem dönem de bitkilere kalsiyum uygulamasını tavsiye ediyoruz. Bu da meyvenin dökülmesini önlüyor ve daha kaliteli olmasını sağlıyor." diye konuştu."Uygulamalarla üretimdeki kaybı yüzde 30 engelleyebiliyoruz"Seralarda nem oranının yüksek tutulması gerektiğine dikkati çeken Göktepe, bunun için de çeşitli sistemler uygulanAA
Güncel
31 Temmuz 2023 - 11:56
Tropikal meyveler böyle korunuyor
Antalya'nın Alanya ilçesinde üreticiler, sera ve bahçelerindeki tropikal meyveleri, bir takım özel yöntemlerle sıcak havanın etkisinden korumaya çalışıyor.
Güncel
31 Temmuz 2023 - 11:56