Gündem

Yeni 5 liralar piyasada 

9 Aralık’ta tedavüle giren madeni paralar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından bir defaya mahsus olmak üzere 100 milyon adet bastırıldı. 100. Yıl temalı ‘5 Türk Lirası’ tedavül hatıra paranın iç göbeğinde ‘Türkiye Yüzyılı’ logosu kullanıldı. Logonun üzerinde '5' ibaresi, alt kısmında ise ‘Türk Lirası’ ibaresi yer alıyor. Dış halkada ise ‘8 köşeli ‘Selçuklu yıldızı’ motifi ve bu motifin dış hatlarının tekrarı kullanılarak derinlik kazandırıldı. Dış halkadaki Selçuklu yıldızının solunda ‘₺’, sağında ise ‘TC’ sembolleri güvenlik unsuru olarak yer alıyor. Altta ise basım yılı ‘2023’ tarihi yer aldı. Ay ve yıldız, dış halka ve göbeğin kesiştiği yere gelecek şekilde konumlandırıldı. Paranın ağırlığı 8,25 gram, çapı ise 28,15 milimetre olarak basıldı. 

Bakanlığın sosyal medya hesabında, “Bakanlığımızın oluru ile Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğümüz tarafından Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılı için 5 TL Madeni Tedavül Hatıra Parası basımı gerçekleşmiştir” denildi. 

Tartışmalara neden oldu 

Piyasaya sürülen madeni 5 liralar bazı vatandaşlar arasında tartışmalara sebep oldu. Kimileri paranın ‘1 lira’ gibi değerinin düştüğüne dikkat çekerken kimileri ise paranın ön kısmındaki 5 lirayı 50 TL’ye benzeterek yeni bir dolandırıcılık akımının başlayabileceğini söyledi. Ayrıca, Cumhuriyetin 100. yılında basılan madeni 5 lira sayısının az olduğunu vurgulayan vatandaş, paranın tedavül için değil de koleksiyon için basıldığını öne sürdü. Bazı vatandaşlar ise devamının olması gerektiğini savunarak madeni 10-20 TL’nin de basılması gerektiğini, bu paraların kağıt olarak bir değerinin kalmadığını belirtti. 500 ve 1000 TL banknotların da piyasaya girmesi gerektiğini düşünenlerin aksine enflasyonda madeni para basmanın mantıklı bir hareket olmadığını savunanlar da var.