Antalya’da, azalan keçi varlığına dikkat çekmek ve üretimin geleceğini tartışmak amacıyla Antalya Ticaret Borsası, Antalya Tarım Konseyi ve Antalya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü iş birliğiyle Akdeniz Bölgesi Keçi Çalıştayı düzenlendi. Çalıştayda, keçi yetiştiriciliğinin ekonomiye, ekolojiye ve kültüre katkıları vurgulanarak, üretimin artırılması için çağrılar yapıldı. Çalıştayın açılışında konuşan ATB Başkanı Ali Çandır, Türkiye'nin bir et ithalatçısı ülke olduğuna dikkat çekerek, keçi etinin kırmızı ete en ulaşılabilir alternatif olduğunu belirtti. Çandır, keçi etinin hem üretici için düşük maliyetli hem de tüketici için sağlıklı ve uygun fiyatlı bir seçenek olduğunu vurguladı. "Keçinin yaygınlaşmasında kazanan hem köylümüz hem de soframız olacaktır" diyen Çandır, keçi yetiştiriciliğinin desteklenmesiyle hem kırsal kalkınmanın sağlanacağını hem de sofralara sağlıklı ve ekonomik etin geleceğini ifade etti.
Keçi varlığı yarı yarıya düştü
Çandır, Türkiye genelinde keçi sayısının son 30 yılda %19 artmasına rağmen, Antalya'da aynı dönemde keçi varlığının yarı yarıya düştüğünü açıkladı. Bu düşüşe rağmen Antalya'nın, 628 bin baş keçi varlığıyla Türkiye genelinde ikinci sırada yer aldığını ekledi.
Keçi etinin sağlıklı Akdeniz mutfağının vazgeçilmez bir parçası olması gerektiğini belirten Çandır, keçi etinin düşük yağlı, kolay sindirilen ve kolesterol düşürücü özelliklerine değindi. Ayrıca, keçilerin kontrollü otlatılmasıyla orman yangını riskinin azaldığını ve ekosisteme katkı sağlandığını hatırlattı.
‘Çoban olmadan keçi olmaz’
"Çoban olmadan keçi olmaz" diyerek çobanlık mesleğine dikkat çeken Çandır, mesleğin itibarının korunması, çobanlara sosyal güvence sağlanması ve gençlerin keçi yetiştiriciliğine yönlendirilmesi gerektiğini söyledi. Konuşmasını, "Keçiye sahip çıkmak, sadece küçükbaş hayvancılığı değil, Yörük kültürünü, geleneğimizi ve Torosların ruhunu yaşatmak demektir" sözleriyle tamamladı.
Bakanlıktan büyük destek
Çalıştaya katılan Tarım ve Orman Bakanlığı HAYGEM Genel Müdür Yardımcısı Erkan Alkan, Türkiye'de 58 milyon küçükbaş hayvanın 19 milyonunun keçi olduğunu belirtti. Türkiye'de kişi başına keçi eti tüketiminin 1,6 kilogramda kaldığını ve toplam süt üretiminin sadece %2'sinin keçiden geldiğini vurgulayan Alkan, bu rakamların artırılması gerektiğini söyledi.
Alkan ayrıca, keçi yetiştiriciliğine verilen desteklerin 211 bin liraya, çoban desteğinin ise 81 bin liraya yükseltildiğini hatırlattı. İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Fırat Erkal ise, toplumdaki keçi etine yönelik olumsuz algının kırılması gerektiğini belirterek, Türkiye'nin küçükbaş hayvan sayısını insan nüfusuyla eşitlemeyi hedeflediğini söyledi. Erkal, "Bu topraklar keçinin anavatanıdır, üretimi artırmalıyız" ifadelerini kullandı.