Çalıştayın açılışına Akseki Kaymakamı Yusuf Ilıca, Akseki Belediye Başkanı İlkay Akca, ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Genel Sekreteri Hüseyin Er, İbni Sina Enstitüsü ve Dünya Yaşlanma Konseyi Başkanı Gerontolog Dr. Kemal Aydın, Akademisyenler ve ögrenciler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Akseki Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Recep Baltacı, Akseki’nin düğmeli evleri, kervan yolları ve köklü kültürüyle önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Baltacı, mimari restorasyon çalışmalarının ilçenin kimliğini koruyarak turizme kazandırılmasında büyük önem taşıdığını ifade etti.
"İlçenin geleceğine katkı sağlanacak"
Akseki’nin ekoturizm, sağlık turizmi, gastronomi ve gerontoloji alanlarında da önemli fırsatlar sunduğunu vurgulayan Baltacı, çalıştayın verimli geçtiğini ve elde edilen çıktılarla ilçenin geleceğine katkı sağlanacağını söyledi.
Üniversite olarak sürece destek vermeye hazır olduklarını belirten Baltacı, emeği geçenlere teşekkür etti.

'Antalya’yı LEADER programında temsil eden ilk ilçe'
Akseki Belediye Başkanı İlkay Akca, Akseki'nin yerel ürünlerine coğrafi işaret tescili için başvuru yaptıklarını, bu ürünleri kazandırmak için çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Ayrıca ilkçeye engelli ve rehabilitasyon merkezi yapılması için iş insanlarını ve yatırımcıları da davet eden Akca, ilçede ekoturizm, gastronomi ve sağlık turizmi yatırımlarını desteklediklerini belirterek; "Akseki Yerel Eylem Grubumuzun (Akseki-YEG), IPARD LEADER tedbiri için hazırladığı “Akseki 5 Yıllık Yerel Kalkınma Stratejisi” kabul edildi. Yerel Kalkınma Stratejimiz ve bütçe talebimiz onaylandı. Bu başarıyla birlikte Antalya’yı LEADER programında temsil eden ilk ilçe olmanın gururunu yaşıyoruz" dedi.
"Akseki, adından büyük bir memleket"
Akseki Kaymakamı Yusuf Ilıca ise Akseki’nin adından büyük bir memleket olduğunu vurgulayarak, ilçenin gastronomi değerlerinin önemli olduğunu söyledi. Coğrafi işaretli ürünler konusunda geç kalınsa da çalışmaların hızlandırılması gerektiğini dile getirdi.
"Sağlıklı toplum, güçlü devletin temelidir"
Açılış konferansı, İbni Sina Enstitüsü ve Dünya Yaşlanma Konseyi Başkanı Gerontolog Dr. Kemal Aydın tarafından verildi. Aydın, jeopolitik konum gereği küresel düşünmenin önemine dikkat çekerek, sağlıklı ve uzun yaşamın tüm kurumların gündeminde olması gerektiğini belirtti. Aydın, “Eskiden 70 yaş ‘yolun sonu’ olarak görülürdü, bugün ise ‘yolun yarısı’ diyoruz. Amaç, uzun yaşarken topluma yük olmadan sağlıklı bir ömür sürmektir. Sağlıklı toplum, güçlü devletin temelidir” dedi.
Konuşmaların ardından oturumlara geçildi.

Çalıştay sonrasında Akseki turu
“Gerontoloji, Turizm ve Yerel Kalkınma” başlıklı ilk oturumda; Uluslararası Sağlık Turizmi ve Eğitimi Derneği Başkanı Dr. Mehmet Kanpolat, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Kazım Erol, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, ALKÜ Akseki MYO Müdürü Öğr. Gör. Recep Baltacı ve ekonomist Murat Köysüren sunum yaptı.
“Kültürel Miras ve Gastronomi” başlıklı ikinci oturumda ise Limak Hotels Antalya-Yalova Culinary Direktörü Halil Gökmenoğlu, mutfak tarihi araştırmacısı Asuman Dokgöz, ALKÜ Spor Bilimleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Özgür Nalbant, mimar Kerim Yüksel, ALKÜ Mimari Restorasyon Bölümü’nden Öğr. Gör. Dr. Meydan Palalı ve proje yönetim uzmanı/gazeteci Esra Özkan Çiçek konuşmacı olarak yer aldı.
Çalıştay, farklı disiplinlerden uzmanların katkılarıyla Akseki’nin yerel kalkınma potansiyelinin ele alındığı oturumların ardından Akseki Turu gerçekleşerek sona erdi.




