MALZEMELER
- 1 su bardağı kuru fasulye
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı kabukları soyulmuş fıstık
- 3 su bardağı aşurelik buğday
- 1.5 su bardağı doğranmış kayısı
- 1 su bardağı fındık içi
- 1 su bardağı kuru üzüm
- yarım su bardağı kuş üzümü
- 1 su bardağı küp doğranmış elma
- 4 su bardağı toz şeker
- 1 çorba kaşığı gül suyu (isteğe bağlı olarak kullanabilirsiniz)
- bir çimdik tuz
Aşure nasıl yapılır?
1. Aşure yapmak için; Bir gece önceden fasulye ve nohut aynı kapta ıslatılır. Bir gece önce buğday yıkanıp sıcak su ile ıslatılır.
2. Ertesi sabah fasulye nohut düdüklü tencerede yumuşayıncaya kadar pişirilir. Buğday da aynı şekilde haşlanır.
3. Meyveler bir tencerede yumuşayıncaya kadar yaklaşık 10 dk. kaynatılır.
4. Büyük bir tencereye pişen malzemeler birlikte konulur.
5. Suyu yetersizse sıcak su eklenir.
6. Kaynayınca fıstık, elma, bir çimdik tuz ve şeker atılır. Karıştırılır, 5-10 dk. daha kaynatılıp ocak kapatılır.
7. Eğer daha koyu kıvamlı olmasını istiyorsanız 2 kaşık buğday nişastasını az suda eritip kaynayınca ilave edebilirsiniz.
8. Üzerini kuş üzümü, nar, vs. ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun