Küçükbaş hayvan alırken gereğinden fazla şişman görünen hayvanların alınmaması gerektiğini söyleyen Uzkut, “Yol kenarında çok beklemiş, egzoz gazına maruz kalmış hayvanları tercih etmemeliyiz. Hayvanları canlı, hareketli, gözlerinin parlak oluşuna göre tercih etmeliyiz. Kurban etinin saklanması da çok önemlidir. Kurbanın sakatatı ilk gün tüketilmeli, çok bekletilmemelidir. Kurban eti kesildikten sonra hemen tüketilmemeli, et bir gün beklerse daha sağlıklı olur. Daha kolay pişer, saklanması daha kolaydır. Et halinde buzdolabının normal raflarında 7 gün kalabilir. Ama kıyma haline getirmişsek mutlaka 6 saat içinde derin dondurucuya atmamız gerekir” diye konuştu.
Meyve ve salatayı ihmal etmeyin
Uzkut, bayramda et tüketimine dikkat çekerek, “Kurban bayramında çok et tüketeceğimiz için yanında sütlü tatlı dahil hiçbir tatlıyı tüketmememiz gerekir. Bol meyve salata tüketmemiz daha sağlıklı olmamızı sağlar. Böylece hazım sıkıntısı, kolesterol sıkıntısı çekmeyiz. Unutmayın kalp krizi ve felçler en çok bayramda veya bayram sonrasında görülür. Tansiyon, şeker, kolesterol bayramda yükselir ve bütün bunlara sebep olabilir. Kurban sadece bizim et yememiz ve saklamamız için değil aynı zamanda dağıtmamız için de çok önemlidir. Yılda bir et alabilen kişileri düşünüp dağıtımımızı bizzat kendimiz yapmalıyız. Tabii ki bu arada kemiklerini hayvan dostlarımız için ayırmak ve onların kolay yiyebilmesi için, hastalık kapmaması için çiğ değil haşlayarak vermek de çok önemli. Haşladığımız kemik suyu da çok önemli bir besindir ve derin dondurucuda saklanabilir. Yemeklere, pilavlara, çorbalara konursa çok sağlıklı bir besin elde ederiz. Atıklarının mutlaka naylon poşete konulup çöpe atılması da önemlidir. Belediyeler bunları günlük almalı, koku ve sinek oluşumuna engel olmalıdır. Toprağa gömmek çözüm olmamakta, hayvanlar kokuyu alıp çöpü ortaya çıkartmakta ve sinek ve koku oluşumuna neden olmaktadır” şeklinde konuştu.
Esra ALTUNKES
Meyve ve salatayı ihmal etmeyin
Uzkut, bayramda et tüketimine dikkat çekerek, “Kurban bayramında çok et tüketeceğimiz için yanında sütlü tatlı dahil hiçbir tatlıyı tüketmememiz gerekir. Bol meyve salata tüketmemiz daha sağlıklı olmamızı sağlar. Böylece hazım sıkıntısı, kolesterol sıkıntısı çekmeyiz. Unutmayın kalp krizi ve felçler en çok bayramda veya bayram sonrasında görülür. Tansiyon, şeker, kolesterol bayramda yükselir ve bütün bunlara sebep olabilir. Kurban sadece bizim et yememiz ve saklamamız için değil aynı zamanda dağıtmamız için de çok önemlidir. Yılda bir et alabilen kişileri düşünüp dağıtımımızı bizzat kendimiz yapmalıyız. Tabii ki bu arada kemiklerini hayvan dostlarımız için ayırmak ve onların kolay yiyebilmesi için, hastalık kapmaması için çiğ değil haşlayarak vermek de çok önemli. Haşladığımız kemik suyu da çok önemli bir besindir ve derin dondurucuda saklanabilir. Yemeklere, pilavlara, çorbalara konursa çok sağlıklı bir besin elde ederiz. Atıklarının mutlaka naylon poşete konulup çöpe atılması da önemlidir. Belediyeler bunları günlük almalı, koku ve sinek oluşumuna engel olmalıdır. Toprağa gömmek çözüm olmamakta, hayvanlar kokuyu alıp çöpü ortaya çıkartmakta ve sinek ve koku oluşumuna neden olmaktadır” şeklinde konuştu.
Esra ALTUNKES