Güncel

Emekçiye 177 milyarlık enflasyon faturası!

DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi Vedat Küçük, DİSK-AR tarafından yayımlanan Ücret Kayıpları İzleme Raporunu değerlendirerek, “Emekçiye çıkarılan faturanın toplamı dört ayda 177 milyar lirayı buldu. Bu rakam tek başına bile ülkedeki adaletsizliği anlatmaya yeter” dedi

2025 yılının ilk dört ayında açıklanan resmi enflasyon, milyonlarca çalışanın, emeklinin ve memurun gelirini eritti. DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR) tarafından yayımlanan Ücret Kayıpları İzleme Raporu, Türkiye’de emek kesiminin yaşadığı ekonomik erimeyi çarpıcı rakamlarla ortaya koydu. DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi ve Genel-İş Sendikası Şube Başkanı Vedat Küçük, raporu değerlendirerek, “Emekçiye çıkarılan bu faturanın toplamı dört ayda 177 milyar lirayı buldu. Bu rakam tek başına bile ülkedeki adaletsizliği anlatmaya yeter” diye konuştu.

‘En büyük kısmı işçilere ait’

Verilere göre Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında işçiler, memurlar ve emeklilerin toplam gelir kaybının en az 176,6 milyar TL olarak hesaplandığını hatırlatan Başkan Küçük, “Bu kayıpların en büyük kısmı işçilere ait. Sadece işçi ücretlerindeki toplam kayıp 100,4 milyar TL. Memur maaşlarındaki kayıp 34,8 milyar TL, emekli aylıklarındaki kayıp ise 41,4 milyar TL olarak belirlendi. Üstelik bu rakamlar yalnızca ilk dört ayı kapsıyor; yılın devamında kayıpların birikimli olarak artacağı vurgulandı” dedi. Enflasyonun asgari ücret üzerindeki etkisinin de dikkat çekici olduğunu anımsatan Başkan Küçük, “2025 yılı başında 22 bin 105 TL olarak belirlenen net asgari ücret, yılın ilk dört ayında enflasyon karşısında 2 bin 953 TL değer kaybetti” dedi. Vedat Küçük bu durumu, “Asgari ücretin alım gücü her ay biraz daha azalıyor, bu da Temmuz ayında zam yapılmasını kaçınılmaz kılıyor” diyerek değerlendirdi.

‘Yüzde 37,1’i adeta buharlaşıyor’

‘Ücret ne kadar artarsa vergi ve kayıp da o kadar artıyor’ diyen Küçük, “Raporda yer alan bir diğer çarpıcı veri ise ücret arttıkça kaybın da artması. Asgari ücretin 1,5 katı (31 bin 400 TL) maaş alan bir işçinin kaybı 4 bin 195 TL, iki katı maaş (40 bin 700 TL) alan bir çalışanın kaybı 5 bin 311 TL, 2,5 katı maaş (yaklaşık 50 bin TL) alanın kaybı 6 bin 310 TL, üç katı (yaklaşık 78 bin TL) maaş alan bir çalışanın ise tam 7 bin 478 TL kaybı oldu. Özellikle yüksek gelir grubunda vergi kesintileri, sosyal güvenlik primleri ve enflasyon etkisi birleşince, ücretin yüzde 37,1’i adeta buharlaşıyor. DİSK-AR raporuna göre sadece işçiler değil, emekli ve memurlar da ciddi kayıplar yaşıyor. Nisan 2025 itibarıyla emeklilerin ortalama aylık kaybı 1933 TL’ye, memurlarınki ise 7 bin 709 TL’ye ulaşmış durumda. Bu kayıplar, alım gücündeki düşüşü daha da derinleştiriyor” ifadelerini kullandı.

‘Bu çifte kıskacın adı emek sömürüsü’

Vedat Küçük açıklamasında, “Bugün Türkiye’de emekçiler yalnızca enflasyonla değil, aynı zamanda adaletsiz vergi politikalarıyla da mücadele etmek zorunda. Ücretliler kazandıklarının büyük kısmını gelir vergisine, SGK primine, damga vergisine bırakıyor. Yetmiyor, enflasyonla harcanabilir gelirlerinin değeri de eriyor. Yani hem parasal hem de gerçek anlamda gelir kaybı yaşıyoruz. Bu çifte kıskacın adı emek sömürüsüdür” ifadelerine yer verdi. Küçük, 2025’in ilk dört ayındaki tabloya dikkat çekerek, “Temmuz ayında asgari ücret başta olmak üzere tüm emek gelirlerinde zorunlu düzenleme yapılmalı. Aksi halde bu gidişat açlık ve sefalet sınırında yaşam mücadelesi veren milyonlar için tam bir yıkım anlamına gelir” dedi. DİSK-AR tarafından yayımlanan Ücret Kayıpları İzleme Raporu’nun Mayıs 2025 sayısı, yılın ilk dört ayına ilişkin verileri içeriyor. DİSK-AR, her ay raporu güncelleyerek emek gelirlerindeki kayıpları kamuoyu ile paylaşmaya devam edecek. Amaç, emeğin alım gücündeki erimenin sistematik şekilde görünür hale getirilmesi.