16 Haziran tarihi, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 100. Çalışma Konferansı’nda ‘Ev işçilerine insana yaraşır iş sözleşmesi’ olan ILO C189’un ilan edildiği gün olması sebebiyle ev işçileri için ‘doğum günü’ olarak kabul ediliyor. Basın açıklamasını gerçekleştiren İmece Ev İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Minire İnal, bu sözleşmenin milyonlarca işçinin haklarının uluslararası düzeyde tanınması için bir çağrı olduğunu belirtti. Türkiye’de yaklaşık 1,5 milyon, dünya genelinde ise 70 milyonun üzerinde ev ve bakım işçisinin bulunduğunu ifade eden İnal, Türkiye’nin ILO C189 sözleşmesini daha fazla geç kalmadan imzalaması ve uygulaması gerektiğini dile getirdi.

MHP’li Takak aday olmayacak
MHP’li Takak aday olmayacak
İçeriği Görüntüle

Yasalara karşı eşitlik talebi

İnal, ev işçileri arasında eşitsizlik yaratan ve 10 gün çalışma sınırı koyan düzenlemelerin derhal kaldırılmasını talep etti. ‘Ev işçisi işçidir ve ev işçileri iş yasası kapsamına derhal alınmalıdır ‘ diyen İnal, ev işçilerinin bir gün bile çalışsalar diğer tüm işçiler gibi sigorta hakkına sahip olmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, göçmen ev işçilerinin en ağır şartlarda çalıştığını hatırlatan İnal, işverene bağımlı çalışma izni uygulamalarının değiştirilmesi ve istismar karşısında cezasızlık politikalarına son verilmesi çağrısında bulundu.

‘Emeğimize saygı istiyoruz’

Ekonomik kriz ve hayat pahalılığının ev işçilerini doğrudan etkilediğini belirten Minire İnal, sosyal medyada ev işçilerinin ücretlerinin yüksek olduğuna dair yapılan paylaşımların gerçeği yansıtmadığını ve kendilerini derinden üzdüğünü ifade etti. İnal, "Aldığımız ücretler ne geçinmemize ne de sağlık harcamalarımıza yetiyor; yaşanacak bir ücret bizim de hakkımız" şeklinde konuştu. İmece Ev İşçileri Sendikası’nın ‘Ev İşçilerinin Mesleki Standartları Rehberi: Emeğe Saygı’ kampanyasını hatırlatan İnal, mesleki standartların ancak ev işçileriyle birlikte belirlenebileceğini yineledi. İnal sözlerini, "Ev işçileri ile ilgili hiçbir şey, ev işçilerinin sözü olmadan yapılamaz. Güvenceli, eşit ve insana yakışır çalışma koşullarını sağlayana kadar mücadeleye devam edeceğiz" diyerek noktaladı.

Muhabir: Esra ALTUNKES