Yeni bir araştırmaya göre, buzulların 2020 yılına kıyasla yüzde 39 oranında kütle kaybedeceği ve bunun artık durdurulamaz bir süreç olduğu bildirildi. Bu erimenin, deniz seviyesinde yaklaşık 11 santimetrelik bir yükselmeye yol açacağı belirtildi.

Araştırma: Dünyadaki buzulların yüzde 40’ı geri dönüşsüz şekilde eriyecek

Serik’te rekor sürede yol tamamlandı: Belkıs bağlantısı 17 günde bitti
Serik’te rekor sürede yol tamamlandı: Belkıs bağlantısı 17 günde bitti
İçeriği Görüntüle

Araştırmaya Avusturya’daki Innsbruck Üniversitesi’nden Lilian Schuster liderlik etti. Schuster, “Her 0,1 derecelik ısınma artışı, buzullardan yüzde 2 daha fazla kayıp anlamına geliyor. Umut vermek istiyoruz. Küresel ısınmayı her bir ondalık derecede azaltmak bile, buzulları daha fazla koruyabilir” dedi.

Bilim insanları, araştırma sonucunda ABD, Batı Kanada, Kuzeydoğu Kanada, İskandinavya ve Rus Arktik Bölgesi'nin en fazla risk altındaki yerler olduğunu duyurdu.

Kaynak: DHA