Antalya Staj ve Çıraklık Mağdurları Derneği Başkanı Resul Günay, staj ve çıraklık mağduriyetinde çözüm bekleyişinin sürdüğünü dile getirerek, 3308 sayılı yasa kapsamında işe girişleri yapılan ancak bu girişlerin emeklilik hesabında sayılmadığını vurguladı. Türkiye genelinde elliden fazla ilde örgütlenmiş yapılarla hak mücadelesi sürdüğünü belirtti. Staj ve çıraklık döneminde kendilerine sigorta kartı verilen yüz binlerce kişi, yıllar sonra bu kartların emeklilik sisteminde geçerli olmadığını öğrendi. Günay, “Kartın ön yüzündeki işe giriş geçersiz, arka yüzündeki sigorta numarası geçerli. Yani sistem topal, yarım çalışıyor ve bu nedenle insanlar mağdur ediliyor” dedi.
‘Gençler aynı haktan mahrum’
Günay, Avrupa’da staj yapan bir gurbetçinin Türkiye’ye geldiğinde bu sürenin sigortaya sayıldığını ancak Türkiye’deki gençlerin aynı haktan mahrum bırakıldığını söyleyerek, “Hans’ın yanında çalışırsan geçerli, Hasan’ın yanında çalışırsan geçersiz. Almanya sahip çıkıyor, Türkiye evladına sahip çıkmıyor” ifadelerini kullandı. Çıraklık sisteminin özlük hakları ve iş güvenliği açısından da büyük eksiklikler barındırdığını belirten Günay, çarpıcı bir ifadeyle durumu özetleyerek, “Bu ülkedeki çocuk işçiliğin kılıfı çıraklık olmuştur. İş gücünün sömürülmesinin resmi zemini haline gelmiştir” dedi.
‘Bu çocuklara sahip çıkılmalı’
Resul Günay, mağduriyetin 1986 yılında çıkan yasa ile başladığını ve bugünkü hükümetin doğrudan sorumlu olmadığını vurgularken, devletin devamlılığı ilkesine dikkat çekti. Günay, “Cumhurbaşkanımız da sürekli geçmiş yüzyıldan gelen sorunların çözümünden söz ediyor. O zaman buyursunlar, bu sorun çözülsün ki ülkenin önü açılsın” diye konuştu. Günay son olarak, stajyer ve çırakların sadece sigorta değil, temel haklarının da iadesi gerektiğini belirterek, “Birincisi iş güvenliği, ikincisi özlük haklarıdır. Avrupa’da olduğu gibi, burada da bu çocuklara sahip çıkılmalı” ifadelerini kullandı.
‘Bireysel değil bir beka meselesi’
Günay, bu mağduriyetin sadece bireysel değil, ülkenin üretim gücünü ilgilendiren bir beka meselesi olduğuna dikkat çekerek, “Artık kimse çocuğunu çırak vermiyor, meslek liselerine göndermiyor. Çünkü çocuk işçiliği gibi görülüyor, çünkü haklarını alamıyor. Bu böyle giderse, yakında elektrikçi, su tesisatçısı, marangoz, tamirci bulamayacağız. Bu ülkenin aradığı ‘ara eleman’ları yetiştiremez hale geldik” ifadelerini kullandı. Mağduriyetin 1986’dan beri sürdüğünü ve bugünkü hükümetin doğrudan sorumlusu olmasa da çözümün sorumluluğunu taşıdığını söyleyen Günay, “Sayın Cumhurbaşkanımız her fırsatta geçmişten gelen sorunların çözülmesi gerektiğini söylüyor. Biz de diyoruz ki buyurun, çözün. Çünkü bu mesele, artık bir neslin yok sayılması anlamına geliyor” dedi.