Antalya Kuyumcular Odası Başkanı Halil Kayaer, altın piyasasındaki son gelişmeleri değerlendirdi. Kayaer, özellikle ABD Merkez Bankası (FED) ile Donald Trump’ın açıklamalarının altın fiyatlarını doğrudan etkilediğine dikkat çekerek, “Şu anda altın fiyatlarının yükseliş trendi başladı. Eğer bu süreç böyle devam ederse altının yükselişini sürdüreceğini düşünüyoruz. Yılsonunda 5 bin liranın üzerinde olmasını tahmin ediyoruz” dedi.

‘En mantıklı yatırım gram altın’

İlk 6 ayda turizmi gurbetçiler kurtardı
İlk 6 ayda turizmi gurbetçiler kurtardı
İçeriği Görüntüle

Vatandaşların en güvenilir yatırım aracı olarak gram altını tercih ettiğini ifade eden Kayaer, “Şu anda insanlar yatırım için gram altın alıyorlar. En makul, en mantıklı şey gram altın yatırımıdır. Bu yüzden gram altına yoğun talep var” diye konuştu. Ancak fiyatlardaki yükselişin alım gücünü de olumsuz etkilediğini vurgulayan Kayaer, “Altın fiyatları özellikle bu yıl çok yükseldi. Son iki üç yıldır yükseliş devam ediyor ama fiyat yükseldikçe vatandaşın alım gücü de düşüyor. Türkiye’de artık insanların alım gücü eskisi gibi değil. İnsanlarda para olmadığı için altını yastık altına koyma imkanı da kalmadı” ifadelerini kullandı.

‘Altın muhasebesine geçilmeli’

Sektörde kayıt dışı ticaretin azaltılması için de önerilerde bulunan Antalya Kuyumcular Odası Başkanı, yıllardır dile getirdikleri talebi yineleyerek, “Kuyum sektörü enflasyon muhasebesiyle sürdürülemez bir sistem. Mutlaka maliyenin altın muhasebesine geçmesi lazım. Bu sağlanırsa kayıt dışı tamamen ortadan kalkar” dedi. Geçmişte kuyumculuk sektöründe sıkça rastlanan sahte altın ve düşük ayarlı ürünlerin artık neredeyse görülmediğini belirten Kayaer, “Eskiden çok olurdu ama şimdi bu tarz şeyler minimum seviyeye indi. Çünkü piyasada art niyetli kişiler elendi. Hiçbir kuyumcu sahte altını müşterisine satmaz” diye konuştu.

Muhabir: Arzu YAVUZ